23948sdkhjf

Swisslog levererar nytt automatlager

Den unika, kompakta och flexibla automationslösningen AutoStore expanderar snabbt över hela världen i takt med ökad e-handel och att allt fler företag efterfrågar effektivare användning av sin lageryta. Swisslog, en ledande integratör av AutoStore-anläggningar, har nyligen levererat en ny logistikanläggning med AutoStore för Fristads.

Fristads Kansas Group, en av Europas ledande tillverkare av professionella yrkeskläder, insourcar sin logistik och investerar i robotlösningen AutoStore samt tillhörande bansystem och IT-lösningar från Swisslog. Bakgrunden är koncernens snabba tillväxt med ökade krav på korta ledtider och effektiva leveransflöden.

Logistikanläggningen har utformats av Swisslog i nära samarbete med Fristads. Den byggs och ägs av fastighetsbolaget Charmilla. Med den nya anläggningen insourcar Fristads sin lagerhållning inklusive plock och pack.

– Genom att insourca och automatisera kommer vi att öka kontrollen över våra flöden, korta ledtiderna och minska logistikkostnaderna. Anläggningen är en offensiv satsning som betyder mycket för vår fortsatta tillväxtresa, säger Anders Hülse, VD för Fristads.

Anläggningen började byggas i juni 2018 och beräknas vara inflyttningsklar under sommaren 2019. Då flyttar Fristads lagerlogistik, kontor och koncernens huvudkontor till den nybyggda anläggningen som ligger på Viaredsområdet utanför Borås.

Logistikanläggningen blir ca 22 000 kvadratmeter och inrymmer en AutoStore-anläggning som består av 105 000 lådor, bansystem, manuellt pallager, en avdelning för hängande kläder samt en avdelning för tilläggstjänster, det vill säga anpassningar, brodyrer, loggor med mera. Automationslösningen och hela processen från godsmottagning till utleverans hanteras av Swisslogs WMS SynQ.

Swisslog har under åren sålt och implementerat över 130 AutoStore-anläggningar, vilket gör Swisslog till en ledande AutoStore-integratör.

Då kundernas efterfrågan snabbt växer, gör även behovet av flexibla robotlösningar det. Den globala explosionen i tillväxten av e-handel, i både segmentet business-to-consumer och business-to-business, har lett till ökad efterfrågan på mer skalbara och modulära lösningar för att möta snabbt förändrade kundkrav, menar Evalena Fasth, Marketing Executive.

– Som en av de mest flexibla och platsbesparande lösningar som finns tillgängliga idag, har AutoStore revolutionerat e-handeln och smågodsplock. Det skalbara systemet kan installeras relativt snabbt i nästan alla lagermiljöer, vilket ger enorma förbättringar i platsutnyttjande och produktivitet jämfört med traditionell hyllbaserad lagring, säger Dr. Chris Baur, VD för Swisslog Logistics Automation.

Swisslog var en av de första AutoStore-integratörerna, med ett partnerskap som började 2009. Idag har Swisslog sålt mer än 130 AutoStore-projekt i 19 länder och 124 av dessa system har redan implementerats.

– Efter nästan 10 år med framgångsrik implementering av AutoStore-lösningar har Swisslog fått ovärderlig erfarenhet av att utforma, utveckla och implementera systemet. Swisslog har implementerat både världens största AutoStore-system med 361 000 lådor och världens minsta med endast 1 000 lådor, säger Dr. Chris Baur.

Fristads

Fristads är Sveriges ledande varumärke för arbetskläder och en del av Fristads Kansas Group, Europas största leverantör av yrkes- och profilkläder. Koncernen bedriver verksamhet i mer än 20 länder och har två egna produktionsanläggningar. Fristads Kansas Group omsätter cirka 400 miljoner euro och har cirka 1 600 medarbetare.

Charmilla

Charmilla AB utvecklar och äger logistikfastigheter – i Borås med omnejd – med siktet inställt på en framtid där fastighet och logistikutrustning ingår i samma koncept, precis som för Fristads.

Swisslog Logistics Automation

Swisslog hjälper företag att optimera lager och distributionscenter med automatiserade lösningar och mjukvara. Swisslogs integrerade erbjudanden innehåller rådgivning, systemdesign, realisering och livslång service till kunder i fler än 50 länder. Swisslog är den del av KUKA-gruppen, en av världens ledande leverantörer av robot- och automationslösningar med fler än 14 000 anställda världen över.

Artikeln är en del av vårt tema om Case story.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081