23948sdkhjf

Globalt initiativ för minskat plastavfall

Hela plastvarukedjan i kraftfullt samarbete.

Den 16 januari lanserade en allians av globala företag, med stark anknytning till plastvarusidan, en ny organisation, Alliance to End Plastic Waste (AEPW).

Initiativet är den hittills största ansatsen gällande plastavfall och omfattas av företag  som tillverkaranvändersäljerprocessarsamlar in och återvinner plast. 

I dagsläget består alliansen  av nästan 30 medlemsföretag, inklusive Basf, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Henkel, LyondellBasell, Nova Chemicals, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, Sabic, Total och Veolia.  

Medlemsföretagen har tillsammans satsat cirka en miljard dollar för att genomföra insatser som bidrar till att sätta stopp för att plastavfall hamnar i våra hav och oceaner. Insatser kommer bland annat att användas för att bygga upp infrastruktur, engagera och utbilda politiker och samhällen osv.  

Målet att investera 1.5 miljarder dollar under kommande femårsperiod för att få ett slut på plastavfall i naturen. Nya lösningar kommer att utvecklas och skalas upp, för att minska och ta hand om plastavfall.  

 -Plast är ett effektivt material som kan spara resurser och som ger oss säkra och bekväma fördelar för samhället. Dessa fördelar förlorar sin betydelse, om plasten och avfallet inte används, tas om hand om och återvinns på ett ansvarsfullt sätt.” säger Martin Brudermüller, styrelseordförande och tekniskt ansvarig för Basf.  

Att förstå var plastavfallet kommer ifrån är en väsentlighet. Forskning från miljöorganisationen Ocean Conservancy visar att plast i haven till övervägande del härstammar från nedskräpning på land. Det mesta plastavfallet sprids genom floder och kan härledas till tio stora floder i världen, varav majoriteten är i Asien och Afrika. Många av dessa floderna rinner genom tätbefolkade områden, som saknar fungerande infrastruktur för insamling och återvinning av avfall, vilket leder till stora problem med spridning av plastavfall.

Alliansen End Plastic Waste kommer att initiera åtgärder där behoven är som störst, vilket inkluderar projekt som bidrar till lösningar inom fyra nyckelområden: 

  • Utveckling av infrastruktur för att samla in och ta hand om avfall och öka återvinning; 
  • Innovation för att avancera och skala upp nya teknologier som underlättar plaståtervinning och som gör plastavfall till en värdefull resurs: 
  • Utbildning och engagemang hos regeringar, näringsliv och samhälle, för att skapa drivkraft: 
  • Städa upp koncentrerade områden med plastavfall i naturen så som floder, som för med sig stora mängder plastavfall från land ut i haven.  

Alliansen är en icke-vinstdriven organisation och kommer att samarbeta med regeringar, mellanstatliga organisationer, akademi, NGO’s och civilsamhällen för att investera i gemensamma projekt för att eliminera plastavfall i naturen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094