23948sdkhjf

Löste problem med transportband i dryckesindustri

Genom att byta till NSK:s MO-monterade (Molded-Oil) insatsenheter har en internationell dryckesproducent löst upprepade problem med för tidiga haverier i drivsystemet på fyra viktiga sorteringstransportörer. Bytet har förbättrat livslängden i betydande grad, vilket leder till en årlig besparing på mer än 5 000 euro.

På dryckesfabriken förstörde rengöringsprocesser, som innehöll en blandning av vatten och kemikalier, lagertätningarna och tvättade bort smörjmedlet på företagets befintliga monterade lagerenheter. Som ett resultat måste insatslagren i de monterade enheterna bytas ut var 5:e till 6:e månad och återfettas var tredje vecka. NSK bjöds in för att hitta en lösning på detta problem i syfte att förbättra livslängden och minska underhållskraven.

Efter en noggrann genomgång av tillämpningen kom NSK:s expertteam fram till att ett byte till MO-insatslager i lagerenheten lösa problemet.

NSK-monterade enheter består av två baskomponenter: insatsen och huset. Varje enhet består av ett förseglat enspårigt kullager med sfärisk ytterdiameter och förlängd inre ring monterad i ett p-hus eller flänsat hus. Den sfäriska passningen kompenserar för eventuella uppriktningsfel.

Viktigt är att smörjmedlet i MO-insatserna är hållbart införlivat i ett stabilt bärmedium, nämligen ett oljeimpregnerat polyolefinharts. Denna typ av smörjmedel kan inte tvättas bort med vätskor eller ånga och förhindrar intrång av förorening. Eftersom bäraren släpper ut smörjmedlet långsamt, behålls tillräcklig smörjning under en lång driftstid. En ytterligare fördel är att driftsmiljön förblir ren eftersom inget fett kan läcka ut och ingen oljapåfyllning krävs.

MO-insatserna är gjorda av martensitiskt rostfritt stål och är ideala för tillämpningar som är i frekvent och kraftig kontakt med vatten.

Ett år sedan installationen av MO-insatser, har dryckestillverkaren inte rapporterat några haverier alls, medan behovet av återfettning har eliminerats. Som ett resultat har årliga kostnadsbesparingar beräknats till drygt 5 00 euro.

NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha), som grundades för 100 år sedan, är ett japanskt börsnoterat företag som har utvecklats från en regional kullagerleverantör till en rullagerspecialist och leverantör till bilindustrin med global marknadsnärvaro. Idag sysselsätter NSK mer än 31 860 anställda i 30 länder. Företagets omsättning uppgår till cirka 85 miljarder SEK (mars 2018).

Artikeln är en del av vårt tema om Case story.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188