23948sdkhjf

Ung Karlstad-designer vann igen!

Marie Falk har för andra året i rad deltagit och vunnit i Pro Carton Young Designer Award 2018. Årets vinnande design heter Save the Trip – ett underhållande och hälsosamt snackspaket för familjer på resa.

Hon utformade den innovativa förpackningslösningen Save the Trip medan hon fortfarande utbildade sig, och det är hennes andra vinnande bidrag i rad i den årliga tävling som anordnas av Pro Carton, den europeiska föreningen för kartongförpackningstillverkare.

Falks tanke med Save the Trip var att både underhålla unga resenärer och ge dem ett nyttigt mellanmål. Förpackningen innehåller både hälsosamma snacks samt spel och korsord som tidsfördriv under långa resor, och är gjord helt i kartong vilket betyder att den enkelt kan plattas till och återvinnas.

Marie säger om sin design:

– Briefen för uppgiften var att ompröva matförpackningar till att blir mer tilltalande för barn och att uppmuntra dem att äta nyttigare mat. Inspirationen till mitt koncept kommer från min egen erfarenhet med onödiga förpackningar. När vi reser är vi utelämnade till bensinstationer eller gatukök, med snabbmat, smörgåsar och sötsaker som enda alternativ. Och det betyder flera olika förpackningar och material som sen måste slängas. Jag ville skapa en miljövänlig förpackning som uppfyllde behoven för en familj som reser med barn, men som också är en smidig och prisoptimerad lösning för distributörer.

Maries Save the Trip var ett av över 400 bidrag från studenter vid 50 designutbildningar i 21 länder. Tillsammans med nio andra finalister deltog hon i prisutdelningsceremonin och blev en av fyra vinnare som valdes ut för att de skapat en ny typ av innovativa och hållbara förpackningskoncept.

Hon säger så här om sin andra vinst i rad:

– Det var helt overkligt! Till skillnad från förra året då jag ingick i ett team, har jag i år gjort allting själv – originalidén, konstruktionen, grafiken, prototyper och dokumentation. När jag fick veta att jag var i final igen kunde jag slappna av och känna att jag gjort något verkligt bra. Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna igen, så jag hade bara roligt och var glad att jag fick vara med om det en gång till.

Som en del i förra årets pris fick de då två prisvinnarna besöka Iggesunds bruk och Graphic Packaging i Storbritannien. Marie säger:

– Iggesunds bruk var en fantastisk upplevelse, särskilt det vi fick lära oss om hur de värnar om sin skog och miljön. Även Graphic Packaging International tog väldigt väl hand om oss.

Marie arbetar nu som designer på Eurostair AB, ett stort trapptillverkningsföretag i Karlstad, och följer trenderna inom förpackningsdesign noga. Till andra studenter som funderar på att delta i tävlingen vill hon säga:

– Att få den här typen av erkännande är en fantastisk känsla, och prisen har gett mig många kontakter i branschen.

Tony Hitchin, General Manager för Pro Carton säger:

– Marie förtjänade att vinna Young Designer of the Year för andra gången i rad på grund av hennes nytänkande sätt att använda hållbar kartong för att skapa en produkt som verkligen fyller ett behov hos konsumenterna. Hennes design är ännu ett bevis för att kartongförpackningar är miljövänliga, ekonomiskt stabila och dessutom kan vara underhållande – allt i ett!

Artikeln är en del av vårt tema om Design.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093