23948sdkhjf

Följdinsats efter lyckat projekt tar fart

Ett projekt kring återvunnen konsumentplast för produktion av ny plastfilm har tagit fart.

2017 arrangerade RISE IVF (tidigare Swerea IVF) tillsammans med ICA, Essity, Trioplast med flera projektdeltagare en innovationstävling vilken gick ut på att framställa ett granulat för filmblåsning, baserat på återvunnen förpackningsplast från konsumentavfall. 

Kompoundet skulle uppfylla gällande renhets- och egenskapskrav för användning i en förpackning som fanns i ICA:s sortiment. Det vinnande materialet, från RSH Polymers, innehöll 100 procent återvunna konsumentförpackningar. Genom att blanda 60 procent av RSH:s material med 40 procent nyvara, så lyckades projektet blåsa en ny film.

Då projektet blev framgångsrikt, har en följdinsats nu påbörjats. I projektet “Följdinsats för plastfilmsvinnare”, vilket löper på ett år, är det övergripande målet att utveckla det vinnande bidraget genom att analysera olika batcher.

Projektteamet kommer att undersöka ett antal materialbatcher från RSH Polymers, och analysera dess mekaniska och termiska egenskaper samt kartlägga eventuella skillnader från batch till batch. Trioplast kommer att analysera de olika batcherna med avseende på processbarheten vid filmtillverkning. Packförsök kommer därefter att genomföras av Essity. 

I projektet ingår även att genomföra en rad kemiska analyser och att mäta halter av reglerande ämnen inom, bland annat POPs och REACH. En metod för att undersöka slitage på extrudrar och munstycken kommer även att utarbetas. När projektet avslutas, i slutet av 2019, förväntar sig teamet att resultaten ska vara av sådant slag att användningen av återvunnen konsumentplast ska kunna användas i framtida applikationer, utöver emballage för toalettpappersrullar. 

Förhoppningen är även att kompound innehållande återvunnen konsumentplast ska ha fått en ökad acceptans, och vara ett starkt bidrag på vägen mot en cirkulär ekonomi.  

Projektet leds av RISE IVF. Därutöver deltar Trioplast, Essity, ICA, RSH Polymers, IKEM samt Nordiske Medier. Projektet finansieras av Vinnova.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11