23948sdkhjf

Lyckat projekt gav ny återförslutning

Mondi har i ett utvecklingsprojekt med Orkla tagit fram en påläggsförpackning med återförslutning. Det speciella med förpackningen är att bottentråget är gjort i en flexibel film och inte i en rigid film. Standardmodellen för återförslutning var därför inte funktionell. Efter två års utveckling var man så äntligen klar med den nya förpackningslösningen.

Orkla har infört återförslutning på påläggsförpackningar som en standard. På en linje för prickig korv av märket Vossafår var det dock besvärligare eftersom bottentråget utgjordes av en flexibel film. För att slippa byta bottentråget mot en tjockare plast som dessutom hade medfört nya maskininvesteringar kontaktades leverantören Mondi för att lösa problemet.

Tillsammans utvecklades en lösning för återförslutning som nu kommersialiserats med gott resultat. Genom att göra återförslutningen mitt på toppfilmen kom man ifrån problemet att toppfilmen exakt måste återförslutas till bottentrågets kanter med lim. Med den nya öppningen kommer konsumenten enkelt åt den skivade smörgåskorven och får samtidigt en säker återförslutning.

Utvecklingen av den nya toppfilmen inbegrep bland annat en flerlagers barriärfilm som kunde motstå den höga temperaturen i formningsverktyget för bottentråget. Mondi levererar såväl toppfilm som film för bottentråget. I och med att toppfilmen levereras med återförslutningen monterad krävdes inga större investeringar eller förändringar i produktionslinjen som kör med samma hastighet som tidigare.

Som ett resultat av det framgångsrika utvecklingsprojektet har Mondi börjat utveckla återförslutningen även för flexibla påsförpackningar producerade i VFFS-maskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078