23948sdkhjf

Revolutionerande genombrott för plaståtervinning

Ett av världens största kemiföretag tyska BASF, meddelar att man för första gången använder kemiskt återvunnen plast för att tillverka nya produkter. På detta sätt främjar man återvinning av plastavfall som annars hade varit svårt att återvinna. Tekniken är storskalig och har möjlighet att kraftigt öka mängden återvunnen plast. Man kan jämföra den med kretsloppet av metall där metallförpackningar smälts om för att bli nya förpackningar eller andra nya produkter av metall. De första produkterna har tillverkats och certifierats med partners i värdekedjan.

BASF bryter ny mark inom återvinning av plastavfall med ChemCycling-projektet. Kemisk återvinning ger ett innovativt sätt att återutnyttja plastavfall som för närvarande inte återvinns, såsom blandad eller orenad plast. Beroende på regionen skickas vanligtvis detta avfall till deponi eller bränns med energiåtervinning. Men kemisk återvinning erbjuder ett annat alternativ: Med hjälp av termokemiska processer kan denna plast användas för att producera syngas eller oljor. De resulterande återvunna råvarorna kan användas som ingångar i BASFs produktion och ersätter därmed delvis fossila resurser.

BASF har för första gången tillverkat produkter baserade på kemiskt återvunnet plastavfall och är därmed en av de globala pionjärerna inom branschen.

– En ansvarsfull användning av plast är avgörande för att lösa världens avfallsproblem. Detta gäller såväl företag som institutioner och konsumenter. Med kemisk återvinning vill vi göra ett betydande bidrag till att minska mängden plastavfall, säger Dr. Martin Brudermüller, styrelseordförande och Chief Technology Officer (CTO) i BASF SE.

– Med vårt ChemCycling-projekt använder vi plastavfall som en resurs. På detta sätt skapar vi värde för miljön, samhället och ekonomin. Vi har gått samman med partners över hela värdekedjan för att skapa en fungerande cirkulär modell, säger Brudermüller.

BASF samarbetar nära sina kunder och partners, allt från avfallshanteringsföretag till teknikleverantörer och förpackningsproducenter, för att bygga en cirkulär värdekedja. BASF utvecklar redan pilotprodukter, inklusive mozzarellaförpackningar, kylskåpskomponenter och isoleringspaneler, med 10 kunder från olika branscher.

Tillverkningsprodukter som uppfyller hög kvalitet och hygienkrav - som exempelvis speciellt krävs för livsmedelsförpackning - är möjliga eftersom de ChemCycling-produkter som BASF levererar har exakt samma egenskaper som produkter gjorda av fossila resurser.

Stefan Gräter, chef för ChemCycling-projektet vid BASF, ser stor potential:

– Det här nya sättet att återvinna erbjuder möjligheter till innovativa affärsmodeller för oss och våra kunder som redan lägger stor vikt på produkter och förpackningar gjorda av återvunnet material, men som inte kan eller inte vill göra några kompromisser när det gäller kvalitet.

Som ett nästa steg planerar BASF att göra de första produkterna från ChemCycling-projektet kommersiellt tillgängliga.

Läs tidigre artikel i Packmarknaden om returraffinaderi för plastavfall: https://www.packnet.se/article/view/591658/tekniskt_mojligt_men_politiskt_omojligt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.441