23948sdkhjf

Skräddarsydda kartonger i e-handlarens nya lager

Nästa steg i logistiksatsningen är en optimerad förpackningslösning. 

Jollyroom har gått från satsning till satsning i sin logistik under året. Ny terminal, nya lager och ny automatiseringslösning ska skapa konkurrensfördelar genom att ge kunderna deras varor i tid. 

Nu kommer nästa steg för att effektivisera godsflödena. Med B plus equipments automatiserade förpackninglösning ska man kunna minska transportkostnader, reducera fritt ekologiska fotavtryck och dubblera flödets effektivitet för smått och mellanstort gods. 

Med ett brett sortiment av varor i alla storlekar och former skickar ett företag som Jollyroom ofta sina varor i för stora kartonger med fyllning som bubbelplast för att skudda varorna. Det skapar ett behov av nya lösningar, och Jollyroom har undersökt olika lösningar under året. 

Nu blir man först med att som renodlad e-handlare investera i B plus equipments automatiserade förpackningssystem. Det består av tre maskiner som tillverkar kartonger och två maskiner som skannar varornas storlek och viker en kartong av optimerad storlek för sändningen. Anläggningen är redan i drift. 

En av fördelarna med den här lösningen, enligt Jollyrooms logistikchef Cecilia Olsson, är att maskinerna inte skär kartongerna med knivar utan perforerar dem för att de ska kunna vikas. 

– Kartongknivar behöver med jämna mellanrum slipas vilket under kortare perioder hade stannat upp hela flödet. Att stanna upp vår produktion i bara fem minuter hade fått konsekvenser för flera hundra ordrar och under högintensiva perioder som blackweek och julhandeln hade detta varit direkt ohållbart för oss, säger hon i ett pressmeddelande. 

Jollyroom beräknar att man nu kan dubblera sin effektivitet i utleveransflödet med en produktion av så mycket som 1560 kartonger i timmen.  

– Tidigare tog det i snitt två minuter att manuellt packa en order varav mycket av tiden gick åt till att resa kartonger. Efter den nya installationen så kommer det istället ta cirka en minut, fortsätter Cecilia Olsson. 

Samtidigt reducerar man utlastningsvolymen av smått och mellanstort gods med 25 procent, plus att det inte krävs fyllning i kartongerna. Resultatet blir både ekonomisk vinst och minskad miljöpåverkan, samtidigt som kunderna blir nöjdare. 

Den automatiserade förpackningslösningen är i hopbyggd med Jollyrooms Autostoresystem och den automatiserade paketsorteringsterminal som installerades i september. Tillsammans utgör de tre systemen en helt automatiserad logistiklösning för smått och mellanstort gods i Jollyrooms nybyggda utleveranslager i Sörred i Göteborgs hamn, som också är förberett för en utbyggnation när det behövs. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078