23948sdkhjf

Många vill påverka det svenska skogsbruket

Nu har tiden för att svara på konsultationen om FSC standarden för skogsbruk i Sverige löpt ut, och många vill vara med och påverka. Sammanlagt har FSC fått in ca 1700 kommentarer från 42 personer och organisationer.

Arbetet med att hantera kommentarerna pågår för fullt.

– Svaren visar på ett stort och brett engagemang. Nu kommer vi att använda kommentarerna för att ta fram ett förslag på ny standard för skogsbruk i Sverige, säger Henrik von Stedingk, skogs- och standardansvarig vid Svenska FSC.

Hur kommer kommentarer att hanteras?

– Alla synpunkter kommer att beaktas och en summering av hur synpunkterna har hanterats kommer att publiceras. För skogsbruksstandarden kommer framför allt kommentarer avseende språk, tydlighet och praktisk genomförbarhet att tas in. För standarden anpassad för mindre markägare kommer mer öppna diskussioner att föras i den arbetsgrupp som tillsatts.

När börjar standarden gälla?

– När de nya standardförslagen tagits fram ska de godkännas av Svenska FSC:s styrelse och därefter av FSC International innan den börjar gälla.

Den nya standarden är beräknad att publiceras under 2019 men få genomslag först 2020.

Kort om FSC

Forest Stewardship Council är en ideell förening som arbetar för ett miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar med hjälp av standarder och certifiering. Systemet är frivilligt, globalt och marknadsdrivet. Över 190 miljoner hektar skog i över 80 länder är idag FSC-certifierat. I Sverige är drygt 50 procent av den produktiva skogen FSC-certifierad.

Mer information om Svenska FSC på www.se.fsc.org

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063