23948sdkhjf

Carlsberg introducerar nytt multipack för burkar

Carlsberg ska sluta med krympfilm för sina sexpack och andra multipackslösningar i handeln. Istället ska burkarna hållas samman av några små klickar lim och bäras hem i ett enkelt plasthandtag.

Först ut på marknaden är ett 6-pack Carlsberg Export på 33 cl i Storbritannien. Tesco blir först med det nya 6-packet som börjar säljas på måndag den 10 september och Tesco får ensamrätt ett halvår i landet på den speciella sexpackslösningen. Den nya lösningen kallas "Snap Pack" och har utvecklats av tyska KHS i Kleve, en av världens största tillverkare av fyllnings- och förpackningslinjer för drycker, och har tidigare använts för PET-flaskor. Multipackslösningen marknadsförs av KHS helägda dotterbolag NMP System under varumärket Nature MultiPack.

Carlsberg avser att på sikt använda den nya multipacksmodellen på alla sina flerpackslösningar och på alla sina marknader. När detta är helt genomfört kommer Carlsberg att ha minskat sin plastanvändning med 1 200 ton per år, vilket enligt Carlsberg motsvarar omkring 60 miljoner plastpåsar.

Carlsberg är först i världen med "Snap Pack" på burkar och har varit en viktig utvecklingspartner för NMP Systems. Att klistra ihop sex plastflaskor är en sak, att göra det med sex lackerade metallburkar är en helt annan.

– Burkarna innebar en helt annan yta än föregångaren PET-flaskan. Därför behövs ett lim som fungerar i kombination med tryckfärgen och burklacken utan att skada den, säger Norbert Pastoors, VD i NMP Systems och ansvarig för Packaging i KHS.

– Det var särskilt stabiliteten hos burkpaketen som var föremål för intensiva tester för att bevisa att den klarar staplings- och palletiseringsprocesserna och alla ytterligare logistiska krav. För kundens räkning innebar detta att det nya multipacket måste användas inom ett visst temperaturområde till exempel eller att systemet används i en torr, silikonfri miljö.

Hemligheten med limpunkterna är de ska hålla för påfrestningarna genom hela hanteringskedjan men hos konsumenten utan större motstånd släppa från de andra burkarna. Det sker genom att burken vrids när den lossas från packet. Den nya multipacktekniken innebär ingen minskad produktionseffektivitet. Maskinen som KHS har tillverkat och NMP Systems levererat till Carlsberg har en kapacitet på 45 000 burkar i timmen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078