23948sdkhjf

Ny simulator för gasbarriärer

Norner har utvecklat en ny version av sin barriärsimulator för förpackningar med nya funktioner för att beräkna genomsläpplighet av koldioxid och gas under dynamiska förhållanden för O2, H2O och CO2.

För att välja eller utveckla optimala förpackningssystem är det viktigt att känna till materialets och förpackningens barriäregenskaper. Norners kalkylator är internetbaserad och ett verktyg för beräkning av förpackningens barriäregenskaper genom simuleringar i designfasen.

– Genom att använda dessa beräkningar kan utvecklaren undersöka effekten av förändringar i design, material och skiktstrukturer utan dyra tester i screeningsfasen. Det kommer även att vara möjligt att minska instrumentella tester av permeabilitet och hållbarhet under utvecklingsfasen, säger Morten Augestad, Förrättningsdirektör på Norner.

Simuleringsmodellen beräknar syregenomträngning (OTR), vattenångs-genomträngning (WVTR) och nu även CO2-genomträngning på förpackningar med de mest förekommande plastmaterialen som PE, PP, PET, PS, PA och EVOH. Barriäregenskaper kan beräknas på samformsprutade och samextruderade flerskiktiga förpackningar och material, likaså förpackningar tillverkade med in-mold-etiketter. Såväl bägare, flaskor, folier och kvadratiska behållare kan studeras och utvärderas.

– Flexibiliteten att variera förpackningens geometri, permeabilitet och miljö utvidgas nu till dynamiska miljöförhållanden. Detta gör det möjligt för användaren att beräkna totalgasflödet genom en sekvens av olika miljöförhållanden för att simulera liknande situationer som i värdekedjan.

– Vår barriärkalkylator har blivit ett populärt verktyg bland proffs inom förpackningsindustrin och vi är glada att kunna erbjuda dessa förbättringar till tusentals regelbundna användare, säger Morten Augestad.

Webbdesign och manöverpanel är också nyutvecklade och förenklade. Kalkylatorerna är tillgänglig både i en betalversion och en gratis förenklad version. Ett bredare urval av material, obegränsat antal skikt för extruderade folier och i flaskor, obegränsat antal skikt för bägare och kvadratiska behållare inklusive IML och ett obegränsat antal miljöförhållanden beräknade i en sekvens, finns tillgängliga i betalversionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109