23948sdkhjf

Miljöpartiet vill skrota bäst före-datum

Partiet vill ändra EU-regler kring datummärkning för att minska matsvinnet.
Miljöpartiet ser att Sverige har ett för stort matsvinn, och identifierar bäst före-datumet som en bidragande orsak. Därför vill partiet driva på för en ny EU-lagstiftning för datummärkning, vilket presenterades under partiets Klimatfestival som hölls under måndagen i Stockholm.

I stället för en "bäst före"-märkning lade konsumentminister Per Bolund (MP) under festivalen fram olika förslag som till exempel "ofta bra efter", eller "bäst just nu". Eftersom reglerna ligger på EU-nivå är det också där Miljöpartiet vill driva frågan under nästa mandatperiod.

– Vi har inte slagit fast en exakt formulering men det måste vara något som ger bättre vägledning, säger Per Bolund till TT.

Frågan lyfts kort efter att Arla bestämt att ge ytterligare information i koppling till datummärkningen på 340 miljoner förpackningar.

Efter att ha fått ett godkännande från Livsmedelsverket kommer koncernen nu att lägga till meningen "ofta bra efter" på produkter som mjölk, yoghurt, fil och grädde, med förhoppningen om att konsumenter ska använda sina sinnen innan produkten åker i soptunnan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11