23948sdkhjf

Tydligare regler kring förpackningsavfall och källsortering

Regler för källsortering i utemiljöer och förpackningsavfall från privatimport ska bli tydligare.

Nu ger regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att bland annat föreslå hur källsortering i utemiljöer ska se ut och hur hanteringen av förpackningar från den ökade privatimporten ska finansieras. Uppdragen är en del av de förändringar som regeringen beslutade om i juni.

Regeringen vill skapa enklare, mer lättillgängliga och rationella insamlingssystem för hushållen. En stor andel av den nedskräpning som sker i parker, naturen och längs stränderna utgörs av förpackningar. Producenterna har ansvar för insamling av detta avfall, men det är i dag inte tydligt hur den insamlingen ska utformas. Naturvårdsverket får därför i uppdrag att ta fram ett konkret förslag på författningstext där det bland annat framgår vilka utemiljöer det är lämpligt att samla in förpackningsavfall på.

– Nedskräpning är en viktig fråga och producentansvaret gäller oavsett vart förpackningsavfall uppstår, säger miljöminister Karolina Skog.

Den ökade privatimporten leder till att stora mängder förpackningar kommer in till Sverige. I dagsläget är regleringen av det avfallet inte tydligt i relation till producentansvaret.  Regeringen ger därför Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå hur finansieringen för hanteringen av avfallet från privatimporten kan se ut.

Regeringen ger också Naturvårdsverket i uppdrag att följa upp hur utbyggnaden av den bostadsnära insamlingen genomförs och vilka effekter som utbyggnaden bidrar till när det gäller miljönytta, tillgänglighet och produktutveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078