23948sdkhjf

Arla minskar CO2 med ny förpackning

Arla lanserade strax före semestern nya "grönare" förpackningar för ekologisk mjölk och yoghurt i en rad länder, däribland Sverige. Lanseringen innebär att CO2-påverkan från förpackningarna minskar med 18 %. De nya grönare förpackningarna har skruvkork tillverkade av bioplast från sockerrör.

Arla lanserade redan 2014 den oblekta bruna kartongen för sitt ekologiska sortiment, vilket då innebar en sänkning av CO2-påverkan med 21 %. Den nu påföljande sänkningen med 18 % CO2-påverkan innebär en sammanlagd sänkning med 35 % jämfört med den vita vanliga mjölkkartongen som tidigare användes och idag används för det övriga sortimentet.

Det framgår inte med önskad tydlighet vari den nya sänkningen av CO2-påverkan härrör ifrån, om det bara är en effekt av de nya biobaserade skruvkorkarna eller även den bruna kartongen som fått ett nytt bättre miljöindex. Hur det än är med den saken använder Arla såväl Tetra Pak som Elopak för de nya förpackningarna som leverantör. Skruvkorkarna leveras dock enbart av Tetra Pak.

Arla har som mål att minska sina CO2-utläpp med 25 % fram till år 2020, mätt från de utsläpp man hade 2005. Man är på god väg att klara målet, trots att verksamheten under denna tid vuxit kraftigt. Man har sedan 2005 minskat sina CO2-utsläpp med mer än 18 %.

Den nya besparingen av CO2-utsläpp som den nya mjölkkartongen, Grön Kartong 2.0, som Arla kallar den motsvarar minskade utsläpp på 385 ton CO2 per år. Förutom Sverige, lanseras den nya kartongen för produkter i Arlas ekologiska mjölk- och yoghurtsortiment i Danmark, Finland, Tyskland, England och Holland.

– På sikt är potentialen ännu större. Vårt mål är att alla Arlas mjölkkartonger ska framställas av enbart naturmaterial före år 2020, säger Jakob B. Knudsen, Landsdirektör i Arla Danmark.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094