23948sdkhjf

"Nu är tiden att kräva hållbara lösningar!"

Konsumenterna är alltmer medvetna om miljöpåverkan av förpackningar. Finska Walki har enligt egen utsago svaret på den ökade efterfrågan på hållbara livsmedelsförpackningar. Lösningar som lanserades på förra årets Interpack.

För närvarande är den stora delen av världens flexibla förpackningar gjorda av plast. Men enligt en nordamerikansk rapport som publiceras av det globala förpackningsorganet Smithers Pira förväntas emellertid mat- och dryckesförpackningar mer och mer återvinnas och tillverkas av hållbart framställda material. Trenden är global; I Storbritannien, i en undersökning som utförts av Populus, stöder över 90 procent av den brittiska allmänheten tanken på att ha en stormarknad som är avsedd för försäljning av produkter som helt är fria från plastförpackningar.

Walkis flexibla förpackningslösningar möjliggör minskade miljömässiga fotspår genom att traditionella plastförpackningar ersätts med pappersbaserade alternativ belagda med miljövänligare lösningar, såsom biologiskt nedbrytbara och växtbaserade förnybara polymerer. Produkterna har fått ökad aktualitet efter att de lanserades på Interpack-mässan i Düsseldorf förra året.

Henri Torkkola, Teknisk Försäljning och Forsknings- och utvecklingschef på Walki, säger att testen har visat sig lovande, eftersom nästan vilken produkt som helst kan packas hållbart utan överdriven användning av plast. Ståpåsar, kuddpåsar och fyrkantiga hörnpåsar kan alla göras i pappersbaserade material.

– Papper är som standard förnyelsebart och återvinningsbart, förklarar han. Beläggningen kan anpassas för att tillgodose produktens behov, kaffe och bakverk kräver exempelvis olika typer av egenskaper hos förpackningen.

De vanligaste funktionerna i livsmedelsförpackningar är fukt, fett och syreskydd. Men eftersom alla produkter inte behöver samma skyddsnivå, ska bara rätt mängd barriär användas för att säkerställa att förpackningen är så hållbar som möjligt. Till exempel, eftersom papper är styvare än plast, underlättar pappersbaserade material en fast struktur utan överpackning.

Lösningarna passar även de mest krävande produkterna, som t ex fyrkantiga hörnpåsar. De vanligaste förpackningarna, kuddpåsar och ståpåsar kan enkelt tillverkas med mycket mindre eller ingen plast. Enligt Henri Torkkola är kostnaden inte nödvändigtvis heller högre, med optimering av material och producentansvarsavgifter som främjar hållbarhet och återvinning.

– Nu har konsumenterna möjlighet att ta tillfället i akt och kräva mer hållbara förpackningar från livsmedelsproducenter. Många företag har redan fastställt datum då alla deras förpackningar ska tillverkas med hållbara lösningar, som fiberbaserade material. Walki vill vara i spetsen för denna förändring och hjälpa kunder att hitta rätt lösningar för sina specifika behov, säger Henri Torkkola.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093