23948sdkhjf

Stopp och belägg!

Stockholms Tingsrätt stoppar lådvin i formen av en handväska. Förpackningen anses inte leva upp till lagens krav på särskild måttfullhet vid marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Även ett lådvin i designen av en stuga med vita knutar förbjuds att säljas på Systembolaget.

Konsumentverket började granska etiketter och förpackningar för alkoholhaltiga drycker i början av 2016 och har sedan dess drivit ett antal fall för att få bort vad de anser vara avarter från marknaden. I Sverige ska särskild måttfullhet råda när det gäller marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. De nu aktuella vinboxarna var uppe till bedömning i Stockholms tingsrätt som gick på Konsumentverkets linje och förbjuder boxarna att säljas till ett vite av 500 000 konor.


Så här lät det i importfirmans marknadsföring av boxvinet som handväska när en ny leopardmönstrad bag-in-box lanserades 2013.

När det svenska vinföretaget Oenoforos lanserade sitt succévin Vernissage i Bag-in-Box ändrades spelreglerna helt för hur en Bag-in-Box – eller rättare sagt Bag-in-Bag - kan se ut. Designen blev snabbt en favorit bland modemedvetna konsumenter och vinerna blev storsäljare på Systembolaget.
Systembolagets kanske snyggaste box kommer nu, lagom till sommarens picknickar och fester, i ny djurisk design.

– När jag först fick uppdraget att designa förpackningen till Vernissage så funderade jag länge på varför begreppet praktiskt måste vara så fyrkantigt och stelt när det gäller viner och Bag-in-Box, säger designern Sofia Blomberg.
– Jag associerar vin med vänner och festliga tillfällen, utifrån det föddes idén med formen av en elegant handväska. Nu när det var dags för en ny kollektion så ville jag låta det djuriska ta över en del av elegansen. Leopardmönstrat har alltid varit en personlig favorit för mig, och också en av få trender som överlevt genom de drygt tjugo år jag arbetat med mode och förpackningsdesign. Så, i år blir det lite mer klös i Vernissage.

Sensmoralen i denna historia är att det inte så lätt att ändra spelreglerna för hur en bag-in-box i Sverige ska se ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08