Fler ska göra mer, för minskat matsvinn

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket lämnade i veckan sin handlingsplan "Fler gör mer" till Näringsdepartementet. Handlingsplanen innehåller ett 40-tal förslag på åtgärder för att minska matsvinnet.

Matsvinn har identifierats som ett stort miljöproblem på grund av de resurser produktionen av mat som aldrig kommer till användning tar i anspråk. Därför gav regeringen ett antal statliga verk i uppdrag att ta fram en handlingsplan. Handlingsplanen berör hela livsmedelskedjan, alltifrån primärproduktion, producenter, handel, måltider i vård, skola och omsorg, restauranger, konsumenter, myndigheter till forskning och innovation.

Arbetet inleddes i februari 2017 och den 4 oktober förra året arrangerades en kick-off för nationellt matsvinnsarbete av Näringsdepartementet i samarbete med Livsmedelverket. Under arbetet har man haft en nära dialog med branschaktörer, andra myndigheter, organisationer och forskare för att ta in idéer och synpunkter på förslag till planen.

Den handlingsplan som nu presenteras identifierar fyra punkter som är viktiga förutsättningar för ett framgångsrikt arbete för minskat matsvinn. Planen innehåller också 42 förslag på åtgärder inom nio åtgärdsområden.

- Titeln "Fler gör mer" speglar att det pågår många bra insatser i Sverige idag, men att vi behöver göra mycket mer för att verkligen nå fram till målet om att halvera matsvinnet till 2030. Något som Sverige åtagit sig inom det globala arbetet med Agenda 2030, säger Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket.

Handlingsplanens fyra centrala punkter för att arbetet ska lyckas är:

  •  Ett nationellt mål behövs för att ge alla verksamheter en klar styrning av insatserna.
  • Samarbete mellan branschaktörer i livsmedelskedjan behöver utvecklas, som gör att matsvinnet minskar, inte bara skjuts till annan aktör i kedjan.
  • Konsumenter behöver förändra sitt beteende och sluta kasta mat som går att äta.
  • Forskning och innovation behövs för att utveckla och stödja arbetet med att minska matsvinnet inom alla delar av livsmedelskedjan.

– Det mesta av svinnet sker i hushållen, här finns stora insatser att göra. Vi myndigheter tar initiativ till en gemensam informationssatsning gentemot konsumenter, där vi, tillsammans med andra aktörer i livsmedelskedjan, lyfter frågan med en gemensam röst. Samtidigt är det viktigt att branschen tar sitt ansvar för produkter och försäljning, där konsumenter inte lockas att köpa mer än de behöver och till exempel förpackningsstorlekar anpassas efter behov, säger Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket

Myndigheterna ser handlingsplanen som ett verktyg och ett steg på vägen i det matsvinnsförebyggande arbetet. En central del i det fortsatta arbetet inom uppdraget 2018–2019 är för myndigheterna en fortsatt dialog mellan berörda aktörer om handlingsplanens åtgärdsområden.



Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Återvinningsbart laminat nu med gasbarriär

Många vill påverka det svenska skogsbruket

DNA-märkning sprider sig

Uppdaterad förpackningsguide för livsmedel

Produkter med miljöprofil

Fokus på plaståtervinning i Oslo

Nyhetsbrev

Handel och varumärkesägare om framtidens förpackningar

Arkiv

Packbridge – Kunskap i rätt förpackning

Ny inkjetpress på Label Expo

Ikonisk sirap i blåst PP

Hink praktisk på flera sätt för kattmat

Ny filmpackare på Fachpack

Barriärfilm i monomaterial

Sesam öppna dig!

Premiumkartong för lyxförpackningar

Stor potential för ökad plaståtervinning

Ny innovativ e-handelsförpackning

Silver för Kronans Apotek i Pentawards

Ståpåse anpassad för återvinning

Lanserar högpresterande vibrationssensor

Koncernen överväger försäljning

RPC Group, en av Europas största plastförpackningskonverterare överväger en försäljning.

Claes Bjäreholt ersatt på VD-posten

Livslängdsmärkning av förpackningar

Carlsberg introducerar nytt multipack för burkar

Ny simulator för gasbarriärer

Omorganisation i Miller Graphics

ÅR Packaging blir kvar i Lund

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Coca-Cola i miljardaffär – köper 4 000 caféer

Campbell ska sälja stora delar av företaget

Postnord får kontrakt på Orklas nya lager

Klart för fusion

Ny förpackning för premiumprodukter

Pantrekord efter sommarvärmen

Ny märkning ska minska matsvinn

Dansk plastbearbetare köper PET-återvinnare

Se alla Företagens egna nyheter

Danskt manipuleringsskydd populärt i USA

Som handen i handsken

Med Bag-in-Box blir livet enklare!

Ny bläckstråleskrivare för tuffa, industriella miljöer

DS Smith vinner ScanStar för ny innovativ e-handelsförpackning

Danskutvecklad plastbägare gör skillnad för bredbar choklad

År 2025 ska alla förpackningar från DS Smith vara återanvändningsbara eller återvinningsbara

DS Smiths kundmagasin INSIDE #4

Kräsna katter väljer ... en Paintainer®-hink.

Minskat spill till glädje för miljön

Vägen till innovativa lösningar går genom produktutveckling

Elgiganten - "Vi kräver mer än förpackningar och volymkontrakt"

Borgeby Fältdagar 27-28 juni

Semesterinfo från Vangby

Vangby gillar att inspirera!

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Effektivare packning utan luft

Trioplast - WE ARE #3

Vad har E-handlaren i lådan?

Image Control Systems går samman med Ivisys

Nytt projekt i Vangby

Arbetar du med plast? Möt Agaria på Elmia Polymer 15-18 maj 2018

Möt Agaria på Elmia Produktionsmässor 15-18 maj i Jönköping!

En hållbar framtid

Allen + All-Print förstärker sin säljorganisation

Sänd till en kollega

0.166