23948sdkhjf

Ny kull på väg mot LIA

YH-utbildningen Förpackningsteknik i Helsingborg är en teknikinriktad utbildning som attraherar fler kvinnor än män. Utbildningen kan dessutom stoltsera med att 80-85 % av de som går utbildningen får jobb efter examen. Nu är ny förstaårskull på väg ut mot LIA. Utbildningsledare Kay Thrygg efterlyser företag som kan erbjuda elever lärande i arbete.

Förpackningsteknik startades för sex år sedan av kompanjonerna Kay Thrygg och Thomas Sandberg i Eslöv. Idén var att komplettera de mer designinriktade förpackningsutbildningarna i Sunne och Nacka med en tekniskt inriktad förpackningsutbildning, även den på 2 år inom YH-skolans regi. Och vad vore mer naturligt än att förlägga den till Skåne, som är basen för flera stor tunga förpackningsaktörer.

– Vi gjorde en noggrann research innan vi startade utbildningen och kontaktade de 10 största företagen i branschen i Skåne, såsom Tetra Pak, Flextrus, Å&R Carton, Skanem och Nordvalls, med flera. Det är helt avgörande med ett brett stöd från branschen för att lyckas, berättar Kay Thrygg.

Och stöd fick de.

– Idéen mottogs med stor entusiasm och vi startade ungefär samtidigt som Packbridge, varifrån vi fick och fortsatt också har ett starkt stöd.

Varvas med LIA

Kay Thrygg har ett förflutet som medgrundare till YH-utbildningarna inom Flexografi och grafisk media i Sunne, men tyckte att det fanns utrymme för en mer allround teknisk utbildning inom förpackningar. En utbildning som ger grundläggande kunskaper i maskinteknik, olika material, förpackningskonstruktion, logistik och märkning, digital design och förpackningstryck.

År två varvas den teoretiska utbildningen och examensuppsatsen med Lärande I Arbete, LIA, som sker på ett företag som har behov av utbildad personal inom förpackningsteknik. Det är inte alltid ett företag som tillverkar förpackningar. Det kan lika gärna vara ett företag med stor förpackningsverksamhet, t ex Orkla Food i Eslöv, McNeal i Helsingborg eller IKEA i Älmhult.

–Valet av LIA-företag får av naturliga skäl stort inflytande på framtida jobbmöjligheter. Fördjupning av kunskaperna man får i teorin under utbildning sker i praktiken på företaget man är i LIA hos. Och tanken är att man ska välja en LIA-verksamhet som motsvarar ens intresse. Men det är inte alltid lätt. De flesta som börjar här har ingen erfarenhet alls av förpackningsindustrin och är förundrade av hur många olika typer av jobb det finns. Dessutom är det alltid en kamp för oss att vaska fram nya platser hos företagen varje år, säger Kay Thrygg.

Läs hela reportaget om Förpackningsteknik i Packmarknaden. Ute den 15 juni. Prenumerant? https://www.packnet.se/member/subscription/create.html

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096