23948sdkhjf

Restauranger ska tvingas visa var köttet kommer ifrån

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Dagens Nyheter.

Regeringen vill att det ska vara obligatoriskt för restauranger och storkök att ursprungsmärka det kött man serverar. Men för att en sådan lag ska gå igenom krävs först godkännande av EU-kommissionen. Därför har Konsumentverket och Livsmedelsverket nu fått i uppdrag att ta fram underlag som ska leda till godkännandet, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har vid ett flertal tillfällen uppmanat branschen att ta fram en frivillig märkning för restauranger och storkök på samma sätt som man har gjort i dagligvaruhandeln, men det har man inte gjort. Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), till DN.

Till skillnad från i butik finns det inom restaurangbranschen i dag ingen regel om att redovisa varifrån köttet kommer. Efter en debattartikel om ämnet av Sven-Erik Bucht och konsumentminister Per Bolund (MP) för drygt två år sedan tog branschorganisationen Visita beslut om en rekommendation till sina medlemmar att informera om ursprung, men någon större skillnad har inte inträffat.

Läs också: Findus och Foodhills överens om anläggningen i Bjuv

Bland andra EU-länder med liknande regler syns Frankrike och Irland. I höstas ansökte Finland, men fick avslag.

– Finland ansökte om kött och även fisk. De ska nu arbeta om sin ansökan. Vi ska se hur de gjorde och vad det var som ledde till av­slaget och även följa hur de kompletterar ansökan. För vår del gäller det i ­första hand kött, men vi utesluter inte att vi går vidare på andra produkter längre fram, säger Sven-Erik Bucht till DN.

Myndigheterna med uppdrag om att ta fram underlag siktar mot ett färdigställande så snart som möjligt, men ett datum för när frågan avgörs kan i dag inte ges. Bland kriterierna för nationellt bestämmande om ursprungsmärkningen måste bland annat landet kunna visa på samband mellan kvalitet och ursprung.
Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Forskningsprojekt ger engångsförpackningar nytt liv

PP-film vinnare när återvinningsbart prioriteras

Svensk Plaståtervinning finalist i Dagligvarugalan

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Succé för storpant-automaterna

Avancerad teknik bakom räfflad burkdesign

Nyhetsbrev

Santa Maria skrotar konservburken

Arkiv

Tillbaka från semestern?

Här är ett erbjudande du inte får missa!

De vill göra allt pantbart via app – börjar med Yes diskmedel

EFI uppköpt av investmentbolag

Fettresistent papper certifierat som komposterbart

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Nu kommer panten på brödpåsen

Flextrus partner i ny tortilla-förpackning

Tetra Pak invigde ny förpackningsfabrik i Vietnam

Papperssugrör på dryckeskartonger

Hållbarhetsrapport visar stora framsteg

Plastburk för mikrovågsugn kan minska matsvinnet

Ledningsbyte på Multivac

Mot fossilfria bruk

Svenskt socker i klassisk retrokampanj

DEBATT
Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Med anledning av att Coop nyligen beslutat att inte längre tillåta leveranser av fisk i frigolitlådor, ser vi på EPS Föreningen i Sverige ett behov av att lyfta frigolit ur en annan synvinkel.

Walki köper extruderingsanläggning

Tusentals företag granskas för brott mot tysk förpackningslag

Mondi investerar i Ansbach

Hållbarhetsdebatt på Empack

Kameran detekterar svart plast

Svensk Glasåtervinning får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

FuturePack-konferens

Kurs i polymerteknik - Norner Academy

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

RPC Superfos tar emot IMDA-priset 2019 i USA

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Var rädd om dig i Sommarsverige!

Följ med Wexoe till Rockwell Automation TechED i München 21-24 oktober 2019

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Plastburk för mikrovågsugn kan minska matsvinnet

Hållbara lösningar från Norner

RPC Superfos ger Cariocas hink med tuschpennor ett nytt utseende

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvand...

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

DS Smith har tagit emot en Worldstar!

Laboratorie Testning - Norner

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Sänd till en kollega

0.179