23948sdkhjf

Restauranger ska tvingas visa var köttet kommer ifrån

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Dagens Nyheter.

Regeringen vill att det ska vara obligatoriskt för restauranger och storkök att ursprungsmärka det kött man serverar. Men för att en sådan lag ska gå igenom krävs först godkännande av EU-kommissionen. Därför har Konsumentverket och Livsmedelsverket nu fått i uppdrag att ta fram underlag som ska leda till godkännandet, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har vid ett flertal tillfällen uppmanat branschen att ta fram en frivillig märkning för restauranger och storkök på samma sätt som man har gjort i dagligvaruhandeln, men det har man inte gjort. Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), till DN.

Till skillnad från i butik finns det inom restaurangbranschen i dag ingen regel om att redovisa varifrån köttet kommer. Efter en debattartikel om ämnet av Sven-Erik Bucht och konsumentminister Per Bolund (MP) för drygt två år sedan tog branschorganisationen Visita beslut om en rekommendation till sina medlemmar att informera om ursprung, men någon större skillnad har inte inträffat.

Läs också: Findus och Foodhills överens om anläggningen i Bjuv

Bland andra EU-länder med liknande regler syns Frankrike och Irland. I höstas ansökte Finland, men fick avslag.

– Finland ansökte om kött och även fisk. De ska nu arbeta om sin ansökan. Vi ska se hur de gjorde och vad det var som ledde till av­slaget och även följa hur de kompletterar ansökan. För vår del gäller det i ­första hand kött, men vi utesluter inte att vi går vidare på andra produkter längre fram, säger Sven-Erik Bucht till DN.

Myndigheterna med uppdrag om att ta fram underlag siktar mot ett färdigställande så snart som möjligt, men ett datum för när frågan avgörs kan i dag inte ges. Bland kriterierna för nationellt bestämmande om ursprungsmärkningen måste bland annat landet kunna visa på samband mellan kvalitet och ursprung.
Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nya krafter i Svenska Förpackningsgillet

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

Cellcomb en "crème de la crème"

Global hållbarhetssuccé besöker Empack

Ny anläggning ska sortera fler plasttyper

Nordic Printtech presenterade nyheter

Nyhetsbrev

Pack Point Nordic välkomnar Sveriges förpackningselit

Arkiv

Fossilfritt tråg med fönster

Jubilerar med Öppet hus

Öppnar nytt Packaging Design Center

En vecka kvar till Pack Point Nordic

Vilka nya möjligheter öppnar digitaliseringen för mat- och dryckesindustrin? Och vilka innovativa material har potential att ersätta den fossilbaserade plasten?

TEKNIK
Skräddarsydd bionedbrytbar polykarbonat

"Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen"

Plus

Exklusivt material
Hur ska vi klara den växande e-handeln?

e-handeln och den utmaning som den medför för etablerade handelsföretag var ämnet för dagen när PACK@lunch arrangerades med Packsize som värdföretag den sista fredagen i april på Urban Deli i Stockholm.

Storsatsar på automatiserad produktion

Arlas största förpackningsförbättring osynlig

Stor återvinningskapacitet för styva polyolefiner

Förnybar plast kommer från Finland

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Synkad plockning med ny programvara

Olycksfri fabrik i ett år

Alla vinnare på Rock am Ring

1

Se packrobot på bryggerimässa

Fiberbaserad lösning för sugrör

Ica ska halvera svinnet på sex år

På Nytt Jobb
Ny VD

Interroll levererar högeffektiva crossbeltsorter

Flergångspåsar för frukt och grönt

Biopolymer prisas

Cirkulär e-plattform för överbliven plast

Några månader kvar

Har mycket att berätta

FTI och SKL i samarbetsavtal

På Nytt Jobb
Specialist med bred kunskap

Paulig varslar 120 varav 45 i Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Exakta positioner med pneumatiska cylindrar!

Komplett för flytt

Vangby 25 år

Norskt eko-mejeri väljer bägare från RPC Superfos

Varför sågverk behöver automatisering

Wellplast AB på The Battery Show i Stuttgart den 7-9 maj 2019

Wellplast AB på The Battery Show i Stuttgart den 7-9 maj 2019

Norner stärker fotavtryck av polymera FoU-tjänster

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

The Battery Show är mötesplatsen för allt i värdekedjan kring fordonsbatterier. Samtidigt går också

Framtidens bilindustri, är den här redan nu?

Besök FANUC Nordic på Plastteknik 2019 i Malmö, Sverige, 8-9 Maj, Monter F: 17

Wellplast AB på The Battery Show i Stuttgart den 7-9 maj 2019

Säker och hygienisk tillverkning inom livsmedelsindustrin!

Save the Date för EuroExpo Gävle!

WEXOE AB – Ställer ut på industrimässan i Uddevalla 22-23 Maj 2019

Magnetfältståliga positionsgivarsystem

Se vår nya robot M-10iD på Värnamo Industriexpo

Svenska Allen Coding & All-Print i Linköping blir en del av tyska Koenig & Bauer

RPC Superfos fabrik i Randers firar viktig milstolpe

Kundspecifik packområde hos Imerco

Möt Norner vid K 2019: En värld av pionjärer

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillf...

Sänk kostnaderna med Balluffs in-/utgångshubbar och IO-Link teknik!

Nedräkningen har börjat!

Sänd till en kollega

0.141