23948sdkhjf

FTI dissar regeringens förslag

"Satsning utan miljönytta"

Regeringens förslag att göra fastighetsnära insamling av förpackningar till obligatoriskt i hela landet kommer att kosta samhällsmedborgarna 9,1 miljarder kronor, utan att det leder till ökad miljönytta.

Det menar FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, i sitt remissvar till regeringen. FTI, uppmanar miljöministern att bygga vidare på dagens redan väl fungerande system med höga återvinningsnivåer.

– Vi presenterar ett alternativt förslag med utgångspunkten att åstadkomma återvunnet material som håller hög kvalitet till en kostnad som kan konkurrera med jungfruligt material. Endast då efterfrågas återvunnet material och miljönytta skapas, säger Kent Carlsson, VD för FTI.

Så här skriver bland annat FTI i sitt remissvar:

"Regeringens förslag är en välkommen förändring från förslag om kommunalisering till bibehållet producentansvar. Men förslagets utformning präglas av en uttalad målsättning om att kommunal insamling av förpackningar och tidningar ska öka genom krav på 100 % fastighetsnära insamling (FNI) i insamlingssystemet. En modell som i tidigare utredningar och myndighetskommentarer utpekas som väldigt dyr och svår att motivera utifrån samhällsnytta. I bifogad konsekvensanalys uppskattas investeringskostnaden till 9,1 miljarder utan att remissen eller vår analys av remissen kan uppvisa från andra förslag särskiljande miljövinster."

"Regeringen tar inte konsekvensen av att kommunalisering inte är ett alternativ och föreslår en utformning som ställer orealistiska krav där ansvar utkrävs av aktörer som inte har förutsättningar eller rådighet över genomförandet. Politisk målstyrning kräver att den som är föremål för kraven har förutsättningar att nå desamma. Dessutom, när det handlar om mångmiljardinvesteringar är det rimligt att en riksdagsmajoritet står bakom förslaget så att långsiktighet kan garanteras. På grund av det mycket oklara och kostnadsdrivande förslaget där flera delar ska definieras i efterhand så kan FTI:s synpunkter sammanfattas i följande punkter:"

Ladda ner hela FTI:s remissvar. http://www.ftiab.se/2499.html

På fredag denna vecka, den 29 juni, håller FTI ett Pack@lunch där frågan om framtidens återvinningssystemm ska diskuteras. Missa inte det. http://www.packatlunch.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078