23948sdkhjf

Förpackningar på stan ska inte bli skräp

Vi äter och dricker allt mer på språng. Men de förpackningar som följer med detta blir ofta skräp eller hamnar huller om buller i papperskorgar. Producenterna måste börja ta sitt ansvar för dessa förpackningar, skriver Håll Sverige Rent i ett remissvar till miljödepartement.

– Producenterna ansvarar sedan länge för att samla in förpackningar och se till att de återvinns. Det har ju ingen betydelse om förpackningen använts hemma i köket eller på stan, det är ju fortfarande en förpackning som ska samlas in, säger Johanna Ragnartz vd på Håll Sverige Rent.

Miljödepartementet har nyligen föreslagit en rad förändringar kring insamlingen av förpackningsavfallet. Ett av förslagen innebär att producenterna ska se till att det finns insamlingsplatser för förpackningsavfall på stan eller på andra platser där många människor vistas. Anledningen är att problemen med nedskräpning av just förpackningar har ökat på senare år. Enligt miljödepartement finns det därför anledning att förtydliga att producenterna är ansvariga för insamling av allt förpackningsavfall, oavsett var det uppkommer.

Enligt förslaget ska det i framtiden finnas möjlighet för människor att sortera sina förpackningar på stan och på ställen där det vistas mycket folk, som badplatser och friluftsanläggningar. Även vid kiosker och andra affärer där det säljs produkter som innehåller förpackningar som snabbt blir avfall ska det finnas system för insamling.

– Vi tycker att det är utmärkt att det blir tydligt att systemet för insamling av förpackningar även innefattar förpackningar som används på andra ställen än hemma i bostaden. Det är en av alla de åtgärder som behövs för att minska nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.486