23948sdkhjf

Plast, vår tids stora snackis

-Plast i allmänhet och mikroplast i synnerhet...

....orsakar miljöproblem, och är en stor snackis idag, sa moderatorn Annelie Johansson från Länsstyrelsen Skåne, när hon inledde seminariet “Tänk om plast…..”.

Under hållbarhetsveckan i Lund arrangerade Länsstyrelsen Skåne ett seminarium om plast. Intresset var stort och cirka 85 deltagare satt bänkade i Magle konserthus

Ett samhälle utan plast är idag nästan otänkbart. Samtidigt så har vi ett uppenbart problem med plast som hamnar där vi inte vill ha den - i naturen. Miljötekniska enheten vid Länsstyrelsen i Skåne har tillsammans med ytterligare sex organisationer dragit igång ett 1-årigt projekt, vilket syftar till att ta fram en skånsk plaststrategi, vilken ska bestämma inriktningen för Skånes framtida arbete och peka ut viktiga insatsområden.

Johannesson målade upp en svart bild av plasten i våra hav. “Plast orsakar inte bara nedskräpning. Plast ackumuleras också i biomassa och kan föra med sig väldigt många kemiska ämnen så att vi också får andra miljöproblem tillsammans med plasten”, sa hon.

Först ut bland dagens föreläsningar var Linda Zellner, material- och innovationsdirektör på Perstorp Holding AB. På ett professionellt sätt hittade växlade hon över fokuseringen från det negativa, till allt det positiva som finns med denna materialgrupp.

-Plast är ett material med stora möjligheter men även en hel del utmaningar. Det är fantastiskt material när det används på rätt sätt och i rätt applikationer, sa Linda Zellner. Men vi måste fortsätta att utveckla systemen på hur vi ska ta hand om det.  

Zellner instämde i att plast kan uppfattas som ett hemskt material när det hamnar på fel ställe. Men att det inte är plastens fel att det hamnar i naturen.

-Vi ska inte tänka på plast som skräp när vi har förbrukat den. Vi måste börja tänka på det som ett värdefullt material som vi vill ta hand om för att kunna göra nya saker av det igen,sa Linda Zellner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094