23948sdkhjf

Världens första pant-app lanseras med Apoteket AB

Apoteket AB inleder ett samarbete med PantaPåsen för att minska mängden plastpåsar som hamnar i hav och natur. Till sommaren kommer plastpåsar vid utvalda apotek att vara pantbara via världens första pant-app för förpackningar.

PantaPåsen var under 2016 först ut med att introducera pant på plastpåsar. Nu tar företaget det ett steg längre och blir först ut med att lansera världens första digitala pantlösning och pant-app, som inte bara fungerar för att panta plastpåsar utan samtliga förpackningar.

Redan till sommaren kommer Sveriges största apotek, Apoteket AB:s påsar från utvalda butiker bli digitalt pantbara. Apoteket minskade sina inköp av plastpåsar med 40 procent under 2017 och har även börjat ta betalt för samtliga plastpåsar. Pant på påsarna är ytterligare ett sätt att minimera risken för att de hamnar i hav och natur.

Apotekets ambition med samarbetet med PantaPåsen är att ge plastpåsen ett faktiskt värde i kronor - precis som för burkar och PET-flaskor. Därmed får Apotekets kunder ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta bort. Dessutom kommer alternativet att skänka panten till välgörande ändamål att finnas.

– Ambitionen med digitalpant på plastpåsar är att erbjuda ett enkelt sätt att källsortera och att ge plastpåsen ett värde och chans till ett nytt liv. Alla vinner på det, konsumenten och miljön men också vi som företag eftersom det är ett sätt för oss att ta ansvar för våra påsar även efter att de har lämnat butiken, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.


PantaPåsen har utvecklat en digital app som med patenterad teknik erbjuder varumärkesägare att ansluta sina befintliga förpackningar till ett digitalt pantsystem. Anslutna förpackningar förses med en streckkod som används för att scanna av förpackningen vid en återvinningsstation.

Konsumenten betalar pant för förpackningen och scannar av dess streckkod vid återvinningsstationen med PantaPåsen-appen. Panten betalas sedan ut i appen och kan väljas att antingen användas själv, skickas till en vän eller doneras till välgörenhet.

– Det finns redan ett invant beteende att besöka återvinningsstationerna. Vi främjar enbart detta beteende genom att sporra konsumenten att lämna sina förpackningar till återvinningen så de inte hamnar i hushållssoporna eller i naturen. Vi ger förpackningen det värde den förtjänar och en chans till ett nytt liv, säger Suwar Mert, grundare och VD på PantaPåsen.


PantaPåsen-appen kommer finnas tillgänglig för nedladdning i samband med Apoteket AB:s lansering under juni månad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062