23948sdkhjf

Ny revolutionerande tryckprocess

En ny tryckprocess lanserades på lyxförpackningsmässan PCD i Paris tidigare i år. Fyra framstående leverantörer på marknaden för förpackningstryck har i samarbete utvecklat en ny teknik som utgår från RGB istället för CMYK. Tekniken öppnar nya möjligheter att skapa exklusiva grafiska effekter på bl a förpackningar för parfym och kosmetika.

Med devisen Lookxury – Gemensamma krafter ger förpackningen liv! presenterade Merck, Saueressig, Siegwerk och Vrijdag sin gemensamma innovation additiv färgblandning för tryck på lyxförpackningar för världens församlade varumärkesägare i skönhetsindustrin.

Företagen har under flera års tid samarbetat om en helt unik RGB tryckprocess med pärlemorpigment. De första framgångsrika resultaten av tryckprocessen presenterades redan 2015 på European Coatings Show. Sedan dess har de kontinuerligt utvecklat och förfinat processen och tryckfärgerna.

– Vår gemensamma presentation vid PCD, (Packaging of Perfume, Cosmetics & Design) den ledande mässan för innovationer och trender för förpackningar till kosmetikaindustrin blev en stor succé, säger Peter Clauter, marknadschef på Merck. Vi hade så många intresserade besökare som stannade vid vår monter och begärde mer information och detaljer om vår nya RGB-baserade tryckprocess.

Oscar Bos. Sales Director på Vrijdag, fyller i om fördelarna med den nya tekniken.

– Med RGB-tryck kan du skapa en fantasifull effekt på substrat som kan göra den tryckta bilden skimrande eller glimmande. RGB-tryck erbjuder förpackningsdesigners och tryckerier ett större färgutrymme samt ett bredare färgområde och högre färgmättnad. Det lägger också till en unik ytglans. Pärlemorpigmenten ger tryckprodukterna spännande lyster och pärlemoreffekter som ökar det visuella värdet och skapar en ovanlig intensitet, säger Oscar Bos.

De betonar att RGB-tryck inte ersätter CMYK utan ska ses som ett komplement till CMYK.

– RGB representerar ett attraktivt extraalternativ för att skapa unika och effektfulla tryckta material och ökar möjligheterna till differentiering vid POS, säger Thomas Boucoiran, Global Head, Brand Owner Business på Siegwerk. Ingen hade sett denna typ av tryck tidigare. Resultatens nya designmöjligheter var starkt fascinerande för alla besökare och speciellt designers och varumärkesägare var intresserade av att få nya intryck och idéer för innovativa förpackningar baserade på vår nya teknik.


Så här förklaras skillnaden mellan CMYK-tryck och RGB-tryck.

Färguppbyggnaden i CMYK med de fyra processfärgerna cyan, magenta, gul och svart (CMYK) - känt från konventionellt fyrfärgstryck - har hittills använts för tryckning av bilder. Om man trycker cyan, magenta och gul tillsammans på en vit eller ljus bakgrund, blir en helt mättad svart resultatet. Detta är också känt som en subtraktiv färgblandning. Den svarta färgen "K" (Key-color, eller Komplementfärg på svenska) används i CMYK-tryck som en extra färg, eftersom en ultimat svart kan inte uppnås enbart med kombinationen av de övriga tre färgerna.

Färguppbyggnaden i additiv färgblandning (ljusfärger) bygger på att det synliga spektrat (vitt ljus), delas upp i tre delar - RGB och som används inom TV-skärmar och monitorer. För att reproducera bilder med ljus används färgerna i tre olika kanaler, vardera röd, grön och blå. När kanalerna släcks samtidigt blir det svart på skärmen och när dessa kanaler kombineras fullt ut blir resultatet vitt ljus.

Företagens idé var att utveckla en RGB-teknik för tryck. För att kunna göra detta behövdes också en helt ny typ av reproduktionsteknik i prepressfasen. Efter att ha utfört flera tekniska test lyckades man förfina den patentsökande processen i djuptryck, som utvecklades av Merck i samarbete med Lorenz Bögli från Siebdruck [Silkscreen] Studio (i Schweiz).

Siegwerk utvecklade de högreflekterande pärlemorskaktiga tryckfärgerna med pigment från Merck, som också är lämpliga för känsliga förpackningsapplikationer som hygien- och kosmetikförpackningar.

Hittills har förpackningstryck endast gjorts på vit eller ljus bakgrund och svart skapades endast som en kombination av CMYK-färgerna. Med den nya RGB-tekniken är det nu möjligt att trycka bilder direkt på ett svart substrat istället. Färgtonerna av rött, grönt och blått kompletterat med vitt (på liknande sätt som färgen "K" i CMYK-processen) förbättras med en silvervit färg som används för att skapa en mer lysande vit färg som inte kan uppnås genom att kombinera RGB-färgerna (ett slags 4-färgstryck även här).

I princip kan bildreproduktionen med additiv färgblandning användas oberoende av vilken tryckprocess som används. Test har dock visat att djuptryck är den ideala processen för att överföra det pärlemorska pigmentet. Graveringen av cellerna kan anpassas här just till den färg som används, vilket är den bästa förutsättningen för en bra tryckkvalitet, eftersom pigmenten i RGB-tryck kräver en annan volym än konventionella färger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111