23948sdkhjf

Lidl antar global plaststrategi

Lidl implementerar en global plaststrategi för samtliga sina 30 marknader. Målet är att mer plast ska återvinnas men också att minska den totala plastanvändningen. Strategin inkluderar sortiment butiker, leverantörer och lager.

Plast som inte återvinns är ett av våra största miljöhot och drastiska åtgärder är nödvändiga, menar Lidl i ett pressmeddelande. Som internationell livsmedelsaktör implementerar Lidl nu en global plast- och återvinningsstrategi med målet att år 2025 skall 100 procent av all plast vara återvinningsbar och den totala plastanvändningen ska minskas med 20 procent på samtliga 30 marknader. Strategin innebär att plast i alla former kommer att reduceras betydligt för både egna varumärken och övrigt sortiment med åtgärder för bland annat bärkassar, förpackningar och ökad lösviktsförsäljning för frukt och grönt.

Lidl Sverige stöttar dessutom kommande branschgemensamma åtgärder, tillsammans med övriga aktörer inom ramen för Svensk Dagligvaruhandel.

– Som livsmedelshandlare har vi ett stort ansvar och vår ambition är att bidra till en hållbar konsumtion där vi kan. Nu tar vi flera stora steg i den viktiga frågan om plast för att våra kunder ska känna sig trygga i att vi de gör ett hållbart val genom att handla hos oss, säger Johannes Fieber, Sverigechef på Lidl.

Lidl har redan genomfört ett flertal åtgärder för att minska plastanvändningen. Bland annat har tjockleken på avfallspåsarna på 25 liter reducerats från 14µ till 10µ, pant har införts på saftflaskor av eget märke och plasten i förpackningen för cashewnötter har reducerats med 20 procent.

Hel plastpåse för ekologiska bananer har bytts ut mot endast en plastgördel, en reducering av plast med nära 85 procent för ett kilo bananer.

– Vad gäller frukt och grönt är ambitionen att successivt öka lösviktsförsäljning. Just nu säljs 31 artiklar av totalt 123 helt utan plast, en ökning med fem procent under 2017. I mars lanseras dessutom en lasermärkt ekologisk kiwi i lösvikt som ersätter kiwi i inplastat tråg, säger Johannes Fieber.

Under 2018 ska ett flertal ytterligare åtgärder realiseras som innebär både minskad plastanvändning men också hållbarare alternativ till lösviktspåsar, plastbärkassar och förpackningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078