23948sdkhjf

Fientligt bud på Smurfit Kappa

Amerikanska International Paper har lagt ett fientligt bud på Irlands-baserade Smurfit Kappa. Det är två av de absoluta giganterna på den fiberbaserade förpackningsmarknaden som nu dansar en lustig, eller olustig dans, vilket man nu föredrar.

International Paper la ett första bud på Smurfit Kappa den 6 mars och budet värderade Smurfit Kappa till 8,9 miljarder euro, i runda tal 90 miljarder kronor. Det motsvarar lite drygt omsättningen i Smurfit Kappa 2017 som låg på 8,562 miljarder euro. International Paper som har ett börsvärde på 21 miljarder dollar fick dock kalla handen av Smurfit Kappas styrelse, som inte ser logiken i affären. Företagen har sin hemmamarknad på två olika marknader, Nordamerika respektive Europa, och Smurfit Kappa menar också att företagen skiljer sig i värdegrund och företagskultur. Ett samgående skulle inte ge några större synergieffekter eller bidra till tillväxt i någon mening, menar Smurfit Kappas styrelse.

International Paper sockrade häromdagen budet ytterligare något. Budet består dels av en del kontanter och en del nya aktier i International Paper och värderas till 37,54 euro per Smurfit Kappa-aktie. Budet avvisades återigen med samma bestämdhet av Smurfit Kappas styrelse. Bedömare menar dock att det finns en chans att det blir en affär. Men då måste budet höjas till över 40 euro per Smurfit Kappa aktie. Företaget skulle i så fall blir det absolut största förpackningsföretaget i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109