23948sdkhjf

Multivacs koncernchef "EU:s plaststrategi påverkar hela branschen"

På Anuga Foodtec höll Multivacs, VD och koncernchef Hans-Joachim Boekstegers, presskonferens om året som gick och framtidsutsikterna. Han tog bland annat upp EU:s plaststrategi och hur den påverkar hela livsmedelsbranschen och i synnerhet Multivac.

Multivac kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2017 och tillväxten fortsätter. I slutet av 2017 var antalet anställda cirka 5 300 över hela världen och omsättningen nådde nästan 1 miljard Euro. Orderingången är för närvarande över motsvarande period 2017 och tillväxten förväntas vara fortsatt god under 2018:

– Vi förväntar oss tillväxt på mer än tio procent trots ett antal risker och utmaningar, sa Hans-Joachim Boekstegers.

När det gäller den amerikanska marknaden vågar han emellertid inte göra någon tillförlitlig prognos, med tanke på "America First"–politiken i den nuvarande förvaltningen och med nyligen införda importtullar. Det återstår också att se hur Kinas och EU:s reaktioner på dem amerikanska politiken påverkar världsekonomin och världshandeln.

Han ser även att den politiska spänningen här i Europa, genom Brexit och den politiska osäkerheten i länder som Polen, Italien och Turkiet, liksom volatila priser på råolja och råvaror fortsätter att påverka investeringsklimatet i Europa.

Hans-Joachim Boekstegers antog en tydlig position om EU: s plaststrategi. En tredjedel av det plastbaserade förpackningsavfallet slutar i miljön, i stor utsträckning i världshaven helt utan reglering. Dessutom lär vi i framtiden sannolikt ha behov av att öka förpackningsproduktionen.

– Vi är därför övertygade om att en hög grad av engagemang och medvetenhet om ansvar är nödvändig, inte bara för plastindustrin utan också för övriga aktörer i processkedjan - det betyder produktproducenter, tillverkare och rena förpackningsföretag samt maskin- och filmproducenter, återförsäljare och naturligtvis konsumenter, säger Hans-Joachim Boekstegers.

Multivac har redan under flera år aktivt drivit ett antal initiativ inom detta område och presenterar innovativa koncept i Köln, som bidrar till att implementera EU:s plaststrategi. Dessa inbegriper det faktum att teknik och utrustning för förpackningsmaskinerna redan är utformade så att de kan hantera ett brett utbud av förpackningsmaterial, inklusive fiberbaserade material såsom papper eller kartong.

Ytterligare en utgångspunkt är den systematiska minskningen av materialkonsumtionen under förpackningsproduktionen. Förpackningsmaskinerna kan utrustas med en rad olika alternativ för detta, och förpackningarna kan designas på ett effektivt sätt, så att man undviker överdimensionerade förpackningar.

Multivac arbetar också med förpackningsmaterialindustrin kring utveckling av alternativa förpackningsmaterial, liksom med nya förpackningskoncept som användning av monomaterial eller så kallade biopolymermaterial, för att nödvändiga återvinningskvoterna ska uppfyllas.

Hans-Joachim Boekstegers påpekar emellertid att från dagens perspektiv är barriäregenskaperna hos dessa material inte jämförbara med konventionella material, vilket innebär att det kan innebära negativa effekter avseende produkternas hållbarhetstid.

Om framtida investeringar sa Joachim Boekstegers att man kommer fortsätta driva vidareutvecklingen av försäljnings- och produktionsställen samt arbeta för att utöka produktportföljen både uppströms och nedströms i produktionslinjen.

Tack vare sin kompetens inom linjekonstruktion och automation kan Multivac redan idag tillhandahålla integrerade och kompletta lösningar från en och samma leverantör, med allt från portionering, skivning och förpackning till end-of-line-lösningar. Förra året gjordes ett flertal förvärv, särskilt inom portions- och skivningssektorn.

Multivac belönas också för sin produktutveckling. Multivac X-line erhöll Gold International FoodTec Award 2018.

– På Anuga FoodTec demonstrerar vi vår kompetens inom digitalisering och Industry 4.0 genom denna nya generation av djupdragare, sa Hans-Joachim Boekstegers.

Förutom kompletta linjer där företagets egna portionerings- och skivningssystem integreras, visade Multivac på Anuga Foodtec också ett komplett produktsortiment för att producera högkvalitativa vakuum-skin-förpackningar med MultiFresh. Exempel på denna process visas på en T 800-traysealer med hög kapacitet, liksom på en R 105 djupdragare. MultiFresh-filmer som Multivac har utvecklat i samarbete med ledande filmtillverkare körs på båda maskinerna.

Utöver detta inkluderar mässans höjdpunkter också en märkningslösning för D-märkning av förpackningar, som marknadsförs under namnet "Full-wrap-marking". Etiketten slås runt hela förpackningen som en banderoll, vilket erbjuder en mängd möjligheter till olika typer av förpackningsdesign, samt gör förpackningarna mer attraktiva vid point-of-sales.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.331