Multivacs koncernchef "EU:s plaststrategi påverkar hela branschen"

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

På Anuga Foodtec höll Multivacs, VD och koncernchef Hans-Joachim Boekstegers, presskonferens om året som gick och framtidsutsikterna. Han tog bland annat upp EU:s plaststrategi och hur den påverkar hela livsmedelsbranschen och i synnerhet Multivac.

Multivac kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2017 och tillväxten fortsätter. I slutet av 2017 var antalet anställda cirka 5 300 över hela världen och omsättningen nådde nästan 1 miljard Euro. Orderingången är för närvarande över motsvarande period 2017 och tillväxten förväntas vara fortsatt god under 2018:

– Vi förväntar oss tillväxt på mer än tio procent trots ett antal risker och utmaningar, sa Hans-Joachim Boekstegers.

När det gäller den amerikanska marknaden vågar han emellertid inte göra någon tillförlitlig prognos, med tanke på "America First"–politiken i den nuvarande förvaltningen och med nyligen införda importtullar. Det återstår också att se hur Kinas och EU:s reaktioner på dem amerikanska politiken påverkar världsekonomin och världshandeln.

Han ser även att den politiska spänningen här i Europa, genom Brexit och den politiska osäkerheten i länder som Polen, Italien och Turkiet, liksom volatila priser på råolja och råvaror fortsätter att påverka investeringsklimatet i Europa.

Hans-Joachim Boekstegers antog en tydlig position om EU: s plaststrategi. En tredjedel av det plastbaserade förpackningsavfallet slutar i miljön, i stor utsträckning i världshaven helt utan reglering. Dessutom lär vi i framtiden sannolikt ha behov av att öka förpackningsproduktionen.

– Vi är därför övertygade om att en hög grad av engagemang och medvetenhet om ansvar är nödvändig, inte bara för plastindustrin utan också för övriga aktörer i processkedjan - det betyder produktproducenter, tillverkare och rena förpackningsföretag samt maskin- och filmproducenter, återförsäljare och naturligtvis konsumenter, säger Hans-Joachim Boekstegers.

Multivac har redan under flera år aktivt drivit ett antal initiativ inom detta område och presenterar innovativa koncept i Köln, som bidrar till att implementera EU:s plaststrategi. Dessa inbegriper det faktum att teknik och utrustning för förpackningsmaskinerna redan är utformade så att de kan hantera ett brett utbud av förpackningsmaterial, inklusive fiberbaserade material såsom papper eller kartong.

Ytterligare en utgångspunkt är den systematiska minskningen av materialkonsumtionen under förpackningsproduktionen. Förpackningsmaskinerna kan utrustas med en rad olika alternativ för detta, och förpackningarna kan designas på ett effektivt sätt, så att man undviker överdimensionerade förpackningar.

Multivac arbetar också med förpackningsmaterialindustrin kring utveckling av alternativa förpackningsmaterial, liksom med nya förpackningskoncept som användning av monomaterial eller så kallade biopolymermaterial, för att nödvändiga återvinningskvoterna ska uppfyllas.

Hans-Joachim Boekstegers påpekar emellertid att från dagens perspektiv är barriäregenskaperna hos dessa material inte jämförbara med konventionella material, vilket innebär att det kan innebära negativa effekter avseende produkternas hållbarhetstid.

Om framtida investeringar sa Joachim Boekstegers att man kommer fortsätta driva vidareutvecklingen av försäljnings- och produktionsställen samt arbeta för att utöka produktportföljen både uppströms och nedströms i produktionslinjen.

Tack vare sin kompetens inom linjekonstruktion och automation kan Multivac redan idag tillhandahålla integrerade och kompletta lösningar från en och samma leverantör, med allt från portionering, skivning och förpackning till end-of-line-lösningar. Förra året gjordes ett flertal förvärv, särskilt inom portions- och skivningssektorn.

Multivac belönas också för sin produktutveckling. Multivac X-line erhöll Gold International FoodTec Award 2018.

– På Anuga FoodTec demonstrerar vi vår kompetens inom digitalisering och Industry 4.0 genom denna nya generation av djupdragare, sa Hans-Joachim Boekstegers.

Förutom kompletta linjer där företagets egna portionerings- och skivningssystem integreras, visade Multivac på Anuga Foodtec också ett komplett produktsortiment för att producera högkvalitativa vakuum-skin-förpackningar med MultiFresh. Exempel på denna process visas på en T 800-traysealer med hög kapacitet, liksom på en R 105 djupdragare. MultiFresh-filmer som Multivac har utvecklat i samarbete med ledande filmtillverkare körs på båda maskinerna.

Utöver detta inkluderar mässans höjdpunkter också en märkningslösning för D-märkning av förpackningar, som marknadsförs under namnet "Full-wrap-marking". Etiketten slås runt hela förpackningen som en banderoll, vilket erbjuder en mängd möjligheter till olika typer av förpackningsdesign, samt gör förpackningarna mer attraktiva vid point-of-sales.Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny majoritetsägare i Schoeller Allibert

Genombrott för Sulapac

PACK@lunch i Malmö lockade storpublik

Förpackningar på stan ska inte bli skräp

Durst prisades för ny plattform i storformat

FTI ger avgiftsrabatt på lättåtervunnen plast

Nyhetsbrev

Ny Europachef för Konica Minolta

Arkiv

Ny hållbarhetschef

Faerch Plast förhandlar om förvärv

Butiksdöden värre än väntat

Enligt Svensk Handels nya prognos kan 11 000 butiker och 49 000 jobb i detaljhandeln försvinna till 2025.

Prisbelönad flaskdesign på bolaget

Köttråg eliminerar vätskeabsorbent

Italiensk skola på utbildning hos Brobygrafiska

Planerar ny organisation

Biokompositer som ersätter plast

H&M tar cirkulärt grepp om förpackningar

PACK@lunch - det många vill ha

Ny ägare i KNAPP

Han är ny vd på Plastkretsen

Rekryterar från Svensk Biogas.

Nordic Printtech visade tryckteknik

Smurfit Kappa väljer EFI för digitaltryck

Premiär för pant på smoothie

Image Control går ihop med Ivisys

Tap in to the Label Day

Ny VD för Norner

Laser mäter kvarvarande syre i MAP

Huhtamaki förvärvar down under

SP Group förvärvar Nycopac

Hon blir ny VD i Packbridge

Ny typ av nanocellulosa

Färska kryddor utan krukor

Muterande enzym bryter ner PET

På Nytt Jobb
PrimeBlade positionerar sig i Asien

På Nytt Jobb
Ny ordförande i Packbridge

LEDAREN
Vi ses på Cirkus!

Hallå Där - Kai-Yee Thim!

Se alla Företagens egna nyheter

Trioplast - WE ARE #3

Vad har E-handlaren i lådan?

Image Control Systems går samman med Ivisys

Nytt projekt i Vangby

Arbetar du med plast? Möt Agaria på Elmia Polymer 15-18 maj 2018

Möt Agaria på Elmia Produktionsmässor 15-18 maj i Jönköping!

En hållbar framtid

Allen + All-Print förstärker sin säljorganisation

Så sparar RPC Superfos Randers energi

Starkare kontrast med nytt gult bläck

Kundspecifik lösning hos NDI

DS Smith har hittat metod för återvinning av kaffemuggar

Image Control på Elmia Automation 2018

Vilka är våra kärnkompetenser?

Ergonomiskt, Ekonomiskt, Miljövänligt!

Koll på standarder hos RPC Superfos Mullsjö

Allen + All-Print förstärker teknikavdelningen i Syd

Har du sett PaperJet?

Allt fler äggpackerier väljer Hitachi

Prisgaranti på marknadens bästa maskiner!

Vilka är våra kärnkompetenser?

Elfa gjorde framgångsrik automatisering

Nyt från Vangby

GOD JUL

Sänd till en kollega

0.159