23948sdkhjf

Multivacs koncernchef "EU:s plaststrategi påverkar hela branschen"

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

På Anuga Foodtec höll Multivacs, VD och koncernchef Hans-Joachim Boekstegers, presskonferens om året som gick och framtidsutsikterna. Han tog bland annat upp EU:s plaststrategi och hur den påverkar hela livsmedelsbranschen och i synnerhet Multivac.

Multivac kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2017 och tillväxten fortsätter. I slutet av 2017 var antalet anställda cirka 5 300 över hela världen och omsättningen nådde nästan 1 miljard Euro. Orderingången är för närvarande över motsvarande period 2017 och tillväxten förväntas vara fortsatt god under 2018:

– Vi förväntar oss tillväxt på mer än tio procent trots ett antal risker och utmaningar, sa Hans-Joachim Boekstegers.

När det gäller den amerikanska marknaden vågar han emellertid inte göra någon tillförlitlig prognos, med tanke på "America First"–politiken i den nuvarande förvaltningen och med nyligen införda importtullar. Det återstår också att se hur Kinas och EU:s reaktioner på dem amerikanska politiken påverkar världsekonomin och världshandeln.

Han ser även att den politiska spänningen här i Europa, genom Brexit och den politiska osäkerheten i länder som Polen, Italien och Turkiet, liksom volatila priser på råolja och råvaror fortsätter att påverka investeringsklimatet i Europa.

Hans-Joachim Boekstegers antog en tydlig position om EU: s plaststrategi. En tredjedel av det plastbaserade förpackningsavfallet slutar i miljön, i stor utsträckning i världshaven helt utan reglering. Dessutom lär vi i framtiden sannolikt ha behov av att öka förpackningsproduktionen.

– Vi är därför övertygade om att en hög grad av engagemang och medvetenhet om ansvar är nödvändig, inte bara för plastindustrin utan också för övriga aktörer i processkedjan - det betyder produktproducenter, tillverkare och rena förpackningsföretag samt maskin- och filmproducenter, återförsäljare och naturligtvis konsumenter, säger Hans-Joachim Boekstegers.

Multivac har redan under flera år aktivt drivit ett antal initiativ inom detta område och presenterar innovativa koncept i Köln, som bidrar till att implementera EU:s plaststrategi. Dessa inbegriper det faktum att teknik och utrustning för förpackningsmaskinerna redan är utformade så att de kan hantera ett brett utbud av förpackningsmaterial, inklusive fiberbaserade material såsom papper eller kartong.

Ytterligare en utgångspunkt är den systematiska minskningen av materialkonsumtionen under förpackningsproduktionen. Förpackningsmaskinerna kan utrustas med en rad olika alternativ för detta, och förpackningarna kan designas på ett effektivt sätt, så att man undviker överdimensionerade förpackningar.

Multivac arbetar också med förpackningsmaterialindustrin kring utveckling av alternativa förpackningsmaterial, liksom med nya förpackningskoncept som användning av monomaterial eller så kallade biopolymermaterial, för att nödvändiga återvinningskvoterna ska uppfyllas.

Hans-Joachim Boekstegers påpekar emellertid att från dagens perspektiv är barriäregenskaperna hos dessa material inte jämförbara med konventionella material, vilket innebär att det kan innebära negativa effekter avseende produkternas hållbarhetstid.

Om framtida investeringar sa Joachim Boekstegers att man kommer fortsätta driva vidareutvecklingen av försäljnings- och produktionsställen samt arbeta för att utöka produktportföljen både uppströms och nedströms i produktionslinjen.

Tack vare sin kompetens inom linjekonstruktion och automation kan Multivac redan idag tillhandahålla integrerade och kompletta lösningar från en och samma leverantör, med allt från portionering, skivning och förpackning till end-of-line-lösningar. Förra året gjordes ett flertal förvärv, särskilt inom portions- och skivningssektorn.

Multivac belönas också för sin produktutveckling. Multivac X-line erhöll Gold International FoodTec Award 2018.

– På Anuga FoodTec demonstrerar vi vår kompetens inom digitalisering och Industry 4.0 genom denna nya generation av djupdragare, sa Hans-Joachim Boekstegers.

Förutom kompletta linjer där företagets egna portionerings- och skivningssystem integreras, visade Multivac på Anuga Foodtec också ett komplett produktsortiment för att producera högkvalitativa vakuum-skin-förpackningar med MultiFresh. Exempel på denna process visas på en T 800-traysealer med hög kapacitet, liksom på en R 105 djupdragare. MultiFresh-filmer som Multivac har utvecklat i samarbete med ledande filmtillverkare körs på båda maskinerna.

Utöver detta inkluderar mässans höjdpunkter också en märkningslösning för D-märkning av förpackningar, som marknadsförs under namnet "Full-wrap-marking". Etiketten slås runt hela förpackningen som en banderoll, vilket erbjuder en mängd möjligheter till olika typer av förpackningsdesign, samt gör förpackningarna mer attraktiva vid point-of-sales.Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Sex av åtta återvinningsmål för förpackningar uppfyllda

Sverige klarar sex av åtta nationella materialåtervinningsmål för förpackningar och tidningar, visar statistik från Naturvårdsverket för 2017.

TINE ingår avtal med RPC

Trioplast i internationellt projekt om plaståtervinning

3PL-order till KNAPP

Kodak säljer flexoverksamheten

På Nytt Jobb
Svensk tar över i Esko

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Metsä Board ökar kapaciteten

Arkiv

SCANPACK 2018
Innovationer på IBC

Nu kommer panten till näthandeln

Nytt samarbete ger kunden möjlighet att panta från hemmet.

Skräddarsydda kartonger i e-handlarens nya lager

Pallastare till Arvid Nordquist

Pantade förpackningar sparade 150 000 ton CO2

Maskintillverkare flyttar testcenter från Estland till Anderstorp

Ny pappersbaserad RFID-tagg

Stora Enso får innovationsutmärkelse

Minskat klimatavtryck för returlådor

Packat och klart på 59 sekunder

Med hjälp av automatiserad lagerhantering har modee-handlaren Boozt skapat en lösning som klarar både tillväxt och kundens ökade förväntningar.

SCANPACK 2018
Pack@lunch på Scanpack - Vem var där?

Tetra Pak varslar 150 i Lund

Ny VD i Flextrus från Finland

SCANPACK 2018
Nu ska PET-flaskorna återvinnas!

Avfärdar uppköp som spekulationer

Nedräkningen till FoodTech har börjat

Kylskåp för minskat matsvinn

Elmia planerar för expansion

Spaden har satts i marken

Svegro går mot papper

Dåliga vibrationer

Agfa Graphics ingår nytt samarbete

FTI får interims-vd

Elanders och Edelmann i samarbete

1

SCANPACK 2018
Nya kapsyler av ÅV-plast

SCANPACK 2018
Livsmedelstråg i kartong

På Nytt Jobb
Ny VD i Smurfit Kappa

På Nytt Jobb
Ny marknadschef

SCANPACK 2018
Hållbart för medvetna

Se alla Företagens egna nyheter

DS Smiths spillmaterial blir konst

Trioplast Nyborg får diplom för sitt miljöarbete

Nedräkningen till FoodTech 2018 har börjat

3 blir 1 – Ny hemsida knyter ihop tidigare digitala portaler

TINE: Samarbetssamtal leder till mer effektivitet

Sista dagen på Scanpack!

Trioplast arbetar internationellt för återvinning

Imorgon ställer Wellplast ut på Scanpack!

Besök Wellplast på Scanpack!

Besök Elastocon på Scanpack i monter F03:27

Wellplast ställer ut på Scanpack

Intressanta föreläsningar på Scanpack

Besök Wellplast på Scanpack!

Scanpack 23-26 okt, Göteborg

DS Smith till Nationalmuseum!

Ny mjukvara ger enklare industriell märkning

Scanpack 2018: Fokus på plast och hållbarhet

DS Smith öppnar för dialog

We Are Proud

Allen + All-Print laddar för Scanpack 2018

Ivisys Sweden på Scanautomatic

APL Robotman: Robot-applicering från All-Print

Danskt manipuleringsskydd populärt i USA

Som handen i handsken

Med Bag-in-Box blir livet enklare!

Sänd till en kollega

0.157