23948sdkhjf

Manroland och Goss planerar samgående

Två av giganterna inom rulloffset, tyska manroland web system och amerikanska Goss, planerar att gå samman. Tryckpresstillverkarnas främsta avsättningsmarknad är tidningstryckerier, men manroland web system lanserade nyligen en rulloffsetlinje för förpackningstryck - Varioman. Även Goss har en plattform för förpackningstryck, Sunday Vpak 500.

Det är ingen hemlighet att marknaden för rulloffset som främst används inom magasin- tidnings- och övrigt så kallat civiltryck har krympt dramatiskt de senaste åren. Samgåendet mellan de båda ledande aktörerna ska därför ses i ljuset av utvecklingskostnaderna inte står i paritet med antal sålda pressar per år. I Asien trycks fortfarande stora upplagor, men där är rotgravyr, eller djuptryck som det också heter, fortfarande den dominerande trycktekniken.

Den planerade fusionen mellan företagen beräknas genomföras i mitten av 2018, efter godkännande av berörda konkurrensmyndigheter. Goss Contiweb-verksamhet ingår dock ej i affären. Contiweb är Goss International’s bolag för småskalig rulloffset där man förutom offset också har digital inkjet och pressar för etiketter och flexibel förpackningsfilm samt slutfinish och efterbehandling. Contiweb blir i och med affären ett självständigt bolag med huvudkontor i Boxmeer, Nederländerna, med American Industrial Partners som ägare.

manroland web system lanserade i februari sin nya tryckpresslinje Varioman för förpackningstryck av såväl flexibla material som kartong. Mer om detta i kommande utgåva av Packmarknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062