23948sdkhjf

Ska tillverka batterier av plast eller papper

Med hjälp av svensk forskning kan kostnaden sänkas.
Med hjälp av nya material och ny tillverkningsteknik går det att sänka kostnaden för att tillverka batterier. Det visar svensk forskning skriver organisationen RISE i ett pressmeddelande.

De så kallade moduliterna består av seriekopplade superkondensatorceller. Dessa tillverkas med tryckteknik på ark av både plast och papper.
Tanken är att i framtiden kunna tillverka batterier av plast eller papper.

Modulitprojektet grundades 2014. Där har forskare från RISE i samarbete med KTH, Linköpings universitet och Mittuniversitetet kommit fram till nya metoder för att sänka tillverknings- och integrationskostnaderna för elektrokemiska energilagringsceller.

– Vi har arbetat med monolitisk integrering av energilagringsmoduler, säger Mats Sandberg, senior forskare vid RISE Acreo, enligt ett pressmeddelande.

Det här konceptet har funnits ända sedan det på 1960-talet började tillverkas integrerade kretsar. Den utvecklingen har därefter revolutionerat elektronikindustrin under de senaste 50 åren.

Modulitprojektet är finansierat av Batterifonden via Energimyndigheten.

Tryckningen av modulitprototyperna har gjorts vid RISE:s test- och demoanläggning för tryckt elektronik som ligger i Norrköping.

Forskningsorganisationen RISE har totalt 2 300 medarbetare. De verkar som ett oberoende, statligt forskningsinstitut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078