23948sdkhjf

Ny partner för Holmen

Brasilianskt skogsföretag blir Holmens nya partner i utveckling av nanocellulosa. Holmens delägda israeliska utvecklingsföretag Melodea har avtalat med det brasilianska skogsföretaget Klabin att gå in som ny partner för att fortsätta utvecklingen av nanocellulosa.

Melodea är ett mindre israeliskt världsledande utvecklingsföretag som under snart tio år utvecklat kristallin nanocellulosa, ett fibermaterial från trä som är mycket starkare och tätare än vanligt papper eller kartong. En pilotanläggning för produktion av nanocellulosa ska snart köras igång utanför Örnsköldsvik.

Holmen har varit delägare med nästan 40 procent i Melodea sedan 2012. Nanocellulosa är intressant för Holmens produkter, bland annat som barriärmaterial på kartong. Det innebär att kartongen blir helt tät utan användning av plastfilm eller aluminiumfolie.

– Det passar oss bra med ytterligare ägare i konsortiet. Holmen har lagt ner betydande resurser i direkt utvecklingsarbete och i den nya pilotanläggningen, säger Ola Schultz-Eklund, teknisk direktör i Holmen.

I Holmen ingår bland annat Iggesund Paperboard, världsledande tillverkare av färskfiberkartong för konsumentförpackningar och kartong för kvalificerade grafiska ändamål, med kartongprodukterna Invercote och Incada.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085