23948sdkhjf

Abba byter byter från burk till tråg

Abba byter ut förpackningen för sin inlagda sill. Metallburken ersätts av ett plasttråg. Av miljöskäl, menar Abba.

– I utvecklingsarbetet av våra förpackningar är en viktig faktor att förpackningen ska ha en låg klimatpåverkan. Samtidigt som vi ställer stor vikt på att säkerställa att förpackningen ger livsmedlet ett fullgott skydd, säger Elna Hallgard, chef Förpackningsutveckling på Orkla Foods Sverige.ge.

Så länge man kan minnas har den klassiska urvattnade sillen från Abba sålts i metallburk. Men nu är konservburkens saga all.

– Den urvattnade inläggningssillen har samma goda smak, men är nu packad i en klimatsmart förpackning. Sedan många år är hela sill-sortimentet från Abba MSC-certifierad, så det känns naturligt att nu även kunna erbjuda en förpackning som gör skillnad både för konsumenten och för klimatet, säger Malou Wik Yeung, marknadschef.

Den nya plastförpackningen är 70 procent lättare än metallburken. Förpackningen består av mindre mängd material, vilket gör att den har minst 30 procent lägre klimatpåverkan i tillverkningen än sin föregångare. Dessutom transporteras det nya förpackningsmaterialet på rullar vilket kräver mindre utrymme i såväl transport som lager och därmed ger lägre koldioxid-utsläpp.

– För konsumenten innebär bytet att förpackningen blir enklare att öppna och den lägre vikten gör den lättare att bära hem. Som tömd sorteras den som plastförpackning i återvinningssystemet, säger Elna Hallgard.

*MSC,Marine Stewardship Council, är en oberoende organisation vars internationellt erkända MSC-symbol står för havsmiljöarbete och hållbara bestånd. Hela sillsortimentet från Abba är MCS-märkt sedan 2011.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062