23948sdkhjf

Bäst på att samla pant

Mora IK Ungdom från Dalarna vann Pantameras miljötävling Föreningskampen.

Mora IK Ungdom samlade in mest burkar och flaskor av alla föreningar i hela landet. 204 450 burkar och PET-flaskor blev det. Förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15 000 kronor av Pantamera.

Över 1 900 föreningar deltog i årets upplaga av Föreningskampen, och tillsammans samlade de in över 18 miljoner burkar och PET-flaskor. Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in, även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant. Årets tävling gav över 15,6 miljoner till Sveriges föreningsliv.

Föreningskampen ger inte bara klirr i föreningskassorna. Den insamlade panten motsvarar dessutom en energibesparing på över 3,3 miljoner kWh, vilket motsvarar energin som det går åt att värma upp 249 medelstora villor under ett år.

Sedan förra året har fler föreningar upptäckt Föreningskampen, och drygt 400 nya föreningar hade i år anslutit sig till tävlingen. Dessa finns nu också mer spridda över nästan hela landet. Föreningskampen genomfördes första gången 2013.

– Det finns ett enormt engagemang hos föreningarna runt om i Sverige, och det är härligt att så många väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar samtidigt som de gör en miljöinsats. Det känns riktigt bra att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det, säger Rickard Andersson, produktchef för Pantamera på Returpack.

2:a i årets Föreningskamp blev Tvååkers IF i Halland med 192 450, 3:a Pingvin Rugby Klubb, Skåne med 184 000, 4:a Hasslövs IS, Halland med 146 800 och 5:a Bua IF, Halland med 133 200.

 http://www.pantamera.nu/foreningar

Källa: http://www.pantamera.nu/foreningar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094