23948sdkhjf

Startar produktion av Skalax

Göteborgsbolaget Seelution har startat produktion av förnyelsebara förpackningsbarriären Skalax vid sin anläggning i Kristinehamn.

Skalax utvecklades av Xylophane och är en biologisk barriär som appliceras på förpackningsmaterial genom dispersionsbestrykning. Under hösten 2016 förvärvade Seelution AB teknologin i Xylophane och ett företag med vaxemulsionsteknologi, Emutec AB, med produktionsanläggning i Kristinehamn.

Bakom Seelution står en grupp investerare i Göteborg med tidigare erfarenhet från cleantech och pappersindustrin. Seeloution vill skapa en produktportfölj med förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar.

– De vanligaste barriärer som finns i dag är petroleumprodukter men vår barriär är helt förnyelsebar. Produktnamnet är Skalax och utvinns genom biopolymerer ur avfallsprodukter från jordbruket. Det finns en stor efterfrågan på marknaden, vi har startat produktion och projekterar nu för att bygga ut verksamheten ytterligare, säger Jerker Nilsson, VD Seelution.

Kunderna är främst papperstillverkare och konverterare, det vill säga tillverkare av det färdiga förpackningsmaterialet. Seelutions barriärer appliceras på kundens produkter med befintlig teknik, s k dispersionsbestrykning. Barriärerna kan användas i exempelvis kryddpåsar för att hålla ytterskiktet fettfritt. Dessutom stängs syret ute ur förpackningen och på så sätt förlängs livsmedlets hållbarhet.

Kort om

Seelution AB är specialister inom emulsionsteknologi, förnyelsebara barriärer och högfunktionella bestrykningar. Genom att erbjuda innovativa lösningar och skräddarsydda produkter är Seelution en flexibel partner till företag inom områden som livsmedelsförpackningar, fisknätsimpregnering och byggindustrin. Seelution har kontor i Göteborg och produktionsanläggning i Kristinehamn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063