23948sdkhjf

Är de nya reglerna en papperstiger?

Nya regler om färdigförpackade varor med angiven mängd infördes under 2017.

Det som är direkt nytt i de nya reglerna är ”---färdigförpackade varor endast måste ha en dokumenterad egenkontroll med en metod för statistisk stickprovskontroll för att säkerställa att innehållet håller sig inom de stipulerade felmarginalerna för ett parti”.

Vad innebär detta i praktiken? Den föreskrivande myndigheten är inte ännu tydligare än så och de nya reglerna träder fullt i kraft den 3e juli 2018 (när övergångstiden från de gamla reglerna gått ut).

Räcker det tex att man är ISO 9001 certifierad eller att man enbart skriver ner lite vägningsdata och hanterar detta i egentillverkade Excel ark? I teorin kan marknadskontrollen starta den 3 juli 2018 och det vore rimligt med lite förtydliganden före den tidpunkten eftersom en kritik under marknadskontrollen kan vara förödande för packare om detta dyker upp i media.

Vad gäller i praktiken för importörer av färdigförpackningar? Föreskrifterna säger ””Importören ska i dessa fall kontrollera mängden hos färdigförpackningarna, i ett definierat parti, med hjälp av ett systemstatistisk för stickprovskontroll”. Innebär detta att importörerna måste investera i vågutrustning och beräkningsprogram?

Det anges dock att ””Importören kan dock, som ett alternativ ----på annat sätt till exempel genom ett intyg eller annat bevis, visa att denne har nödvändiga garantier för att det faktiska innehållet i färdigförpackningen är säkerställt.” I teorin finns ett antal internationella dokument som berör detta men som är svårtolkade och därmed omöjliga att genomskåda för små importörer.

Dessa ämnen med mycket mera kommer att diskuteras vid kommande kurs i Göteborg 13-14 februari http://smquality.se/forpackningsvagning.html

Fotnot: Citerade texter kommer från reglerna i STAFS 2017:1

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078