23948sdkhjf

Norske Skog begär sig självt i konkurs

Den finansiellt hårt pressade skogsindustrikoncernen Norske Skog har beslutat att ansöka om konkurs.

Bakgrunden är att koncernen är högt belånad. Företagets ledning har inte kunnat nå en uppgörelse med de största kreditgivarna om en lättnad av lånen.

Enligt ett pressmeddelande är beslutet i styrelsen enhälligt då de menar att det inte längre finns någon realistisk möjlighet till en frivillig rekapitaliseringslösning. Koncernens största borgenär Oceanwood Capital Management har meddelat styrelsen att man inte är villiga att stödja någon sådan lösning.

Den operativa verksamheten i Norske Skog kommer att fortsätta som normalt trots konkursförfarandet för noterade Norske Skogindustrier. Oslobörsen har stoppat handeln i Norske Skogindustrier.

Norske Skog har en lång historia som expansivt skogsbolag och har idag sju produktionsanläggningar för tidningspapper i Norge, Europa och Australien/Asien. Koncernen har dock haft betydligt fler. Under sina glans dagar var Norske Skog en av världens största tidningspappersproducenter med 19 fabriker i fyra världsdelar.

En kraftig expansion genom förvärv framförallt i Asien under början av 00-talet, i kombination med det senaste decenniets vikande efterfrågan på tidningspapper uppges vara orsak till koncernens ekonomiska bekymmer idag. Koncernen har radat upp förlustår i miljardklassen, men tycktes vara på rätt spår med en kraftigt minskad förlust det senaste året.

Nu förväntas det bli en huggsexa om det återstående värdet i bolaget. Norske Skog är fortfarande med en omsättning på närmare 12 miljarder kronor Norges största skogsindustriella företag och genom det av nationell betydelse, inte minst med tanke på skogsägare och anställda vi de två stora pappersbruken i Saugbrugs och Skogn i Norge. Räddningsaktioner har redan aviserats för den norska verksamheten.

Driften i koncernens sju pappersbruk ska pågå om vanligt under den aviserade försäljningsprocessen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.454