23948sdkhjf

För friktionsmätning, drag- och rivtester

Mecmesin lanserar ny provutrustning för friktionsmätning, drag och rivtester. Nya FPT-H1, levereras förprogrammerad för användning enligt branschstandard för friktionsmätning på plastfilmer, papper och kartong.

Mecmesins nya FPT-H1 testar kvaliteten på förslutningar, fogningar och perforeringar, samt rivstyrka på olika material.

– Utrustningen är prisvärd för alla, även den mindre slutanvändaren som vill kvalitetssäkra material eller förpackningar. Med mjukvaran Emperor är FPT-H1 idealisk för laboratorietester samt för flera olika typer av dragprovning och tryckprovning, säger Tobias Gustafsson, säljare på CA Mätsystem, återförsäljare för Mecmesin.

Som tillval finns fixturer enligt ISO 15359, teststandard för papper och kartongs friktionskoefficient. Standarden kräver en automatiserad nedsänknings och lyftmekanism med skenor, då elimineras operatörspåverkan och att släden börjar rotera under dragningen.

Friktionskoefficient kan endast mätas, inte beräknas, och är förhållandet mellan den kraft som krävs för att dra två ytorna från varandra. Standardmetoder är framtagna för repeterbar testning av de två friktionskrafterna:

– Statisk friktion, den kraft som krävs för att initiera rörelse mellan två ytor

– Kinetisk friktions (dynamisk), den kraft som krävs för att hålla rörelsen igång

De mest använda standarder för plastfilm och folie är ISO 8295 och ASTM D1894, och för papper och papper TAPPIT 549 och ISO 15359.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078