23948sdkhjf

Två materialåtervinningsmål uppfylldes inte 2016

Under 2016 sattes runt 1,3 miljoner ton förpackningar på den svenska marknaden. Sextionio procent materialåtervanns.

Det är en minskning med fyra procent jämfört med tidigare års undersökning. Två materialåtervinningsmål uppfylldes inte, visar en ny förpackningsrapport om materialåtervinningsstatistiken för 2016.

Sverige uppnådde sex av de nationella materialåtervinningsmålen för förpackningar och tidningar. Men två mål uppfylldes inte, det var för PET-flaskor och pantburkar.

Totalt materialåtervanns 69 procent av förpackningarna. Målet på 55 procent uppfylldes därmed. Den svenska materialåtervinningen har dock minskat med fyra procent jämfört med tidigare år. Minskningen beror till stor del på att mängden träförpackningar som tillförts den svenska marknaden ökade mycket jämfört med 2015.

Glasförpackningar var det förpackningsslag som materialåter­vanns i högst utsträckning följt av pantburkar och PET-flaskor. 93 procent av glasförpackning­arna som sattes på den svenska marknaden 2016 gick till materialåtervinning. Materialåtervinningen för pappersförpackningarna (papper, papp, kartong och wellpapp) till materialåtervinning låg också högt på 82 procent.

– Källsorteringen är en jätteviktig del i den svenska avfallshanteringen. Vi är bra på att källsortera, men vi kan bli ännu bättre, säger Ida Adolfsson, handläggare på Naturvårdsverket. Sveriges materialåtervinningsmål för förpackningar kommer att höjas från 2020. Det är därför viktigt att alla tar sitt ansvar, från den som källsorterar till branschen som tar hand om materialet.

Bakgrund:

Grunden för det svenska insamlings- och återvinningssystemet för återvinning av förpackningar och tidningar är producentansvaret. Producenterna är också skyldiga att rapportera in statistik till Naturvårdsverket för uppföljning av de nationella målen och mål gemensamma inom EU. Producenterna och Svenska MiljöEmissionsData (SMED) har sedan 2002 tagit fram underlag på uppdrag av Natur­vårdsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093