23948sdkhjf

Åke Rosén fick Hederspris i SKAPA

GAIA BioMaterials grundare Åke Rosén mottag ett hedersdiplom och pissumman 25 000 kronor när Stiftelsen Skapa utsåg vinnare i sin innovationstävling till minne av Alfred Nobel.

SKAPA Innovation Award är Sveriges största och mest ansedda tävling för innovatörer och uppfinnare.

SKAPA-priset gick i år till en uppfinning som möjliggör avläsning av relativ fuktighet i konstruktioner utan förstörande åtgärder. Priset är på 500 000 kronor.

Dessutom delas två Hedersdiplom ut till andra uppfinningar som kvalificerat sig till finalen genom att bli Länsvinnare i SKAPA-tävlingen. För att bli nominerad till det nationella SKAPA-priset måste man först förklaras en vinnare i en urvalsprocess för varje län.

Det ena Hederspriset gick till GAIA BioMaterials grundare Åke Rosén för "Biodolomer - En biologiskt nedbrytbar bioplast". Prisceremonin hölls den 9 november på Tekniska Muséet i Stockholm.

– Det här är viktigt. Inte bara för mig personligen och för GAIA BioMaterials, men framförallt för arbetet att ersätta ohållbar konsumtion baserad på traditionell fossil plast. Fossil plast bryts aldrig ner om det hamnar i havet eller på land. Djurlivet påverkas och resulterar i många negativa effekter, plus alla plastberg som byggs upp runt om i världen, säger Åke Rosén i en kommentar till priset.

– Jag har ägnat hela mitt liv till att utveckla nya material som förbättrar och förenklar människors vardag, men att hjälpa till att säkra vår barns framtid genom att ersätta fossila och icke nedbrytbara plaster är något jag är extra passionerad av, varför detta pris från SKAPA-stiftelsen till ära av Alfred Nobels minne känns speciellt, då det ges till uppfinnare som gör skillnad.

SKAPA är en stiftelse grundad 1985 till minne av Alfred Nobel som stöds av Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnarföreningen och med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen för Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Gaia BioMaterials har skapat ett biomaterial som är fullständigt biologiskt nedbrytbart och komposterbart och i princip kan ersätta upp till 80% av dagens plastvolym. Ingen mikroplast kvarstår. Målet är att använda förnybara råvaror som kan omvandlas till förnybar energi och därmed sluta kretsloppet i den "cirkulära ekonomin".

Tidigare på dagen hade Åke Rosén också haft en uppskattad presentation för deltagarna på Eget Företag-mässan. GAIA BioMaterials var där som en del av "Biodolomer for Life", ett gemensamt projekt tillsammans med Båstad kommun och återvinningsföretaget NSR AB. Projektet har fått ekonomiskt stöd genom EU: s Life-program.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078