23948sdkhjf

RISE ställde ut på FEFCO

Den 11–13 oktober höll den europeiska wellpappföreningen FEFCO sitt årliga tekniska seminarium och mässa i Wien. RISE var som enda forskningsinstitut med på seminariet och kan rapportera om ett växande event.

– Det var över 1 000 personer där från wellpappindustrin och dess leverantörer och det är glädjande att se att de stora frågorna nu börjar ta plats, säger Astrid Odeberg Glasenapp.

Vilka var då de stora frågorna?

– Industri 4.0 och digitalisering var stort på mässan. En stor och engagerande fråga är digitaltryck. Alla vill trycka digitalt men det råder osäkerhet om hur det ska göras på bästa sätt och hur man förbereder papperet för digitaltryck. Det finns många leverantörer men också många lösningar. Vilken eller vilka är de bästa? Jag tror att det kommer att visa sig om ett par tre år.

Som medlem av FEFCOs Production Committee var Astrid ordförande för en session under seminariet. Hon höll dessutom själv en s.k. ”spotlight presentation” om det senaste från wellpappforskningen. Exempel på detta kunde hon även tillsammans med kollegorna Jesper Berthold och Thomas Trost demonstrera i RISE monter.

– Många efterfrågar radikalt nya grepp inom wellpapptillverkningen. Här kan vi bidra med idéer som så att säga ligger utanför boxen. Det var roligt att kunna visa upp en del av det som vi tror kommer att vara framtiden. Till exempel visade vi prover från ett projekt kallat ”Durawell” där vi testat att blanda in PLA i papperet för att göra det mer vattenresistent och med nya sätt att limma ihop skikten. Vi visade också exempel på hur man kan använda olika präglingar och mönster.

I montern gavs också prov på aktuella och kommande aktiviteter inom Näringslivsgruppen SUW (The International Development Group for Corrugated Board).

– Jag kunde notera att SUW citerades ofta under konferensen och uppenbarligen betyder mycket för branschen, inte minst den nya standarden som lanserades i år. Förhoppningsvis ska de nya radikala greppen vi kommer att titta på i det kommande treåriga forskningsprogrammet The Bioeconomy Research Programme röna lika stort intresse, avslutar Astrid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094