23948sdkhjf

EU försenar återvinningen av plast

EU-kommissionen har inte prioriterat uppgiften att godkänna återvinningsprocesser för plast i kontakt med livsmedel. Näringslivet vill nu uppmärksamma att detta hindrar den cirkulära ekonomin.

För mer än nio år sedan fick vi en gemensam förordning inom EU med regler för återvunna plastmaterial och plastprodukter avsedda att komma i kontakt med livsmedel . Fram till nu har den europeiska livsmedelsmyndigheten (EFSA) bedömt mer än 140 återvinningsprocesser som säkra för att återvinna plast i kontakt med livsmedel. Det är sedan EU-kommissionen som officiellt ska godkänna de utvärderade processerna. Detta har dock inte hänt.

- Utan EU-rättsliga ramar får vi ingen harmonisering mellan medlemsländerna. Detta leder till rättsosäkerhet och onödig belastning för företagen som använder återvunnen plast, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på IKEM.

Mer än 500 miljoner euro har investerats av företag i anläggningar som kan omvandla återvunnen plast till material som är lämpliga för förpackning och produkter i kontakt med livsmedel. År 2014 användes mer än 50 procent av den återvunna PET-plasten i Europa i produkter för matkontakt. Att EU-kommissionen har dröjt med att godkänna återvinningsprocesserna skapar en osäkerhet som leder till minskade investeringar. Det leder också till en misstro i lagstiftningen för material i kontakt med livsmedel.

Källa: IKEM

Källa: http://www.ikem.se/publicerat/stories/eu...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079