23948sdkhjf

Bionedbrytbar plast sänker filmkvalitet

Även små mänger nedbrytbara plaster i plastavfallsströmmarna har en påtagligt negativ inverkan på kvaliteten på återvunnen plast.

Detta visar en undersökning som genomförts av branschorganisationen Plastics Recyclers Europe. Man har tittat på plastavfall från södra Europa, där andelen nedbrytbara är högre. 1000 ton återvinningsplast köptes in från södra respektive norra Europa och efter att ha omarbetat avfallet till återvunnen plastfilm visade sig kvaliteten skilja sig åt avsevärt.

Bland annat uppstod hål och klumpar regelbundet i filmen av sydeuropeiskt material, medan filmextruderingen av det nordeuropeiska fungerade normalt. En närmare undersökning med IR-spektrometri, termiska analys och gaskromatograf visade att defekterna härrörde från ämnen som används i tillverkning av nedbrytbara plaster, exempelvis stärkelse, PLA (mjölksyra) samt PBAT (polybutenadipattereftalat).

Man anser att detta visar ett behov av att införa separata strömmar för nedbrytbara plaster så att dessa i inte blandas med strömmarna för konventionellt plastavfall. Det tryck som finns på en ökad användning av nedbrytbara plaster kommer att göra detta problem mer akut framöver, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Källa: Plastics Recyclers Europe

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062