23948sdkhjf

Stena Line byter kassar

Varje år säljer Stena Line närmare 1 miljon bärkassar i butikerna ombord på de 36 färjor som trafikerar rederiets tjugo färjelinjer i Europa. Sedan tidigare består de av 80 procent återvunnen plast, men nu byts de ut till en helt biologiskt nedbrytbar bärkasse.

- Plast som hamnar i haven är ett växande miljöproblem. Därför har vi satt upp ambitiösa mål om att fasa ut bärkassar och förbrukningsartiklar i plast ombord på samtliga våra färjor under det kommande året, säger Erik Lewenhaupt, hållbarhetschef på Stena Line, i ett pressmeddelande.

Från och med juni börjar Stena Line använda en fullt biologiskt nedbrytningsbar och komposterbar bärkasse, gjord av biomaterialet Biodolomer som produceras i Sverige av företaget Gaia. Nedbrytningstiden beror på temperatur och miljö men i bästa fall är den 60 dagar.

Bytet till en biologiskt nedbrytbar bärkasse är ett viktigt och stort steg i Stena Lines arbete med att fasa ut samtliga bärkassar och förbrukningsartiklar i plast ombord under 2017 och 2018 på rederiets färjor. Under sommaren byts även kaffemuggarna ombord ut till ett biologiskt nedbrytbart alternativ baserat på majsstärkelse.

- Stena Lines hållbarhetsarbete gäller hela företaget; ombord, i hamnar, terminaler och kontor. Vi baserar det på fyra av FN:s globala mål för hållbar utveckling och ett av de vi valt att fokusera på extra mycket ombord är nummer 12, ”Hållbar konsumtion och produktion”, säger Erik Lewenhaupt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078