23948sdkhjf

Fortsatt satsning på plast från trä

Forskare inom trä och cellulosa på Mittuniversitet har lyckats framställa ett pappersmaterial som har plastliknande egenskaper. Forskningsteamet har nu beviljats tre miljoner kronor i anslag från Tillväxtverket för fortsatt utveckling av pappersmaterial med plastegenskaper

Det framtagna materialet tål väta, vilket möjliggör förnybara produkter som ersätter produkter gjorda av plast. Att utgå från ett förnybart alternativ från skogen innebär en stor miljövinst då användandet av fossila råvaror, såsom olja, minskar.

Finansieringsbeslutet innebär att BioBusiness Arena och Åkroken Science Park i samarbete med Mittuniversitets forskningscenter FSCN nu har möjlighet att fortsätta arbetet mot framtidens bioekonomi genom att tillsammans att ta fram produkter såsom exempelvis muggar, vattentåliga pappersförpackningar och pappersgarn.

– Världen hotas av klimatförändring och förstöring av ekosystemet med plastavfall. Vi måste övergå till förnybara råvaror och bionedbrytbara produkter för att undvika miljökatastrof. Nya skogsbaserade produkter är en del av lösningen och innebär en stor möjlighet för vår region, och Sverige, med vårt gröna guld, säger Robert Nordin, Affärsområdeschef, BioBusiness Arena.

BioBusiness Arena är en långsiktig satsning med målet att främja innovation av hållbara produkter och tjänster.

– Med bioekonomins förnyelse som grund arbetar vi strategiskt för ökad tillväxt och fler arbetstillfällen i Sundsvallsregionen. Vårt nav finns mitt i en växande science park och ett nära samarbete med vår regionala inkubator gör att vi har alla förutsättningar att nå våra mål, säger Robert Nordin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078