23948sdkhjf

Våra event: Återvinningsbara förpackningar i Almedalen!

Trots att arbetet mot en ökad återvinning av förpackningar nu pågått i drygt ett par decennier, är det fortfarande så att förpackningar i stor utsträckning inte konstrueras och utformas med tillräckligt fokus på återvinningsbarhet. 

Ofta förefaller det som att lätta multimateriallösningar, som är svåra eller omöjliga att materialåtervinna, "vinner" över något tyngre monomateriallösningar som är betydligt lättare att återvinna. Det tycks som att förpackningsutvecklare och -ingenjörer inte får en tillräckligt bra återkoppling från nästa och nästnästa led kring de problem med återvinning som multimateriallösningarna skapar och som ofta innebär att energiutvinning genom förbränning är enda alternativet. "Trycket" att prioritera återvinningsbarheten när förpackningslösningar utvecklas är helt enkelt för lågt. 

Att svara på vilka lösningar som är bäst kräver ett holistiskt perspektiv och en helhetsbild som tar hänsyn till alla faktorer: ekonomiska, ekologiska, politiska med flera. De här frågeställningarna vill vi på tidningen Packmarknaden tillsammans med vår systertidning Recycling uppmärksamma genom ett halvdagsseminarium i Almedalen den 6 juli.

Under förmiddagen kommer ett antal intressenter, branschaktörer med flera att debattera och ge sin syn på framtidens förpackningar och återvinningen av dessa. Moderator vid seminariet och debatten är Peter Johansson från Svensk Avfallsrådgivning.

Följande deltagare medverkar:

Anna Lilja, Kommunikatör, Konsumentföreningen

Erik Elvingsson Hedén, Vd, SB Insight

Erik Lindroth, Miljödirektör, Tetra Pak

Johan Hultberg, Riksdagsledamot, Moderaterna

Kent Carlsson, Vd, FTI

Ann Christiansson, Senior Advisor Sustainability, Svensk Handel

Weine Wiqvist, Vd, Avfall Sverige

Lina Bergström, Vd, Återvinningsindustrierna

Är du på Almedalsveckan ska du självklart inte missa att vara med och lyssna på detta arrangemang. Aktuellt och uppdaterat program hittar du på www.almedalsveckan.info Sök på ”Återvinningsbara förpackningar” under fliken Program 2017.

Marcus Petersson, Chefredaktör

Packmarknaden

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125