23948sdkhjf

"Leverantörerna styr branschen!"

Grafisk Dag samlade landets tryckerier och grafiska leverantörer förra veckan. Budskapet från en av talarna, Just Nu:s dynamiske delägare Peter Veras, var: "Låt inte leverantörerna styra vår bransch!"

Peter Veres har tillsammans med sin bror Jan Veres skapat en lönsam tryckerikoncern av Just Nu, sedan övertaget för fem år sedan. Med all fokus på människan – medarbetaren såväl som kunden – och inte tekniken eller maskinerna – har man lyckats skapa lönsamma affärer i en bransch som präglas av vikande efterfrågan och utslagning.

Idag har man 20 helägda lokala tryckerier och har sedan övertaget både vuxit i omsättning, antal anställda och framförallt lönsamhet. Detta har skett såväl genom organisk tillväxt som uppköp av andra tryckerier. Peter Veres har farit land och rike runt och träffat många tryckeriägare som brottats med problem. Bland dem har han identifierat en gemensam nämnare. Alla har förköpt sig på nya maskiner.

När han äntrade scenen på Grafisk Dag skrädde Peter Veres inte orden. Trots att halva salongen var fylld av leverantörer till branschen, pekade han ut dom som det största problemet.

– Det är leverantörerna som styr vår bransch. De är duktiga på att sälja sina maskiner. Bättre än vad vi är på att sälja våra tjänster. Men nya maskiner äter upp lönsamheten. Vad är viktigast – Maskiner eller Människor?, frågade Peter Veres retoriskt och passade även på att ge branschmedia en släng av sleven.

– Jag har ägnat mig åt att analysera bilderna i vår branschtidning Sign & Print. 80 % av bilderna är på maskiner. Kvalitet är när kunderna kommer tillbaka. Låt efterfrågan och kundernas behov styra era investeringar. Inte leverantörerna, sa Peter Veres.

Han varnade också för faran att bygga omsättning utan lönsamhet.

– Vinst är det viktigaste. En högre omsättning kan till och med vara skadligare eftersom det går snabbare utför när bolaget inte genererar överskott.

Hans föredrag möttes av applåder och gillande. Om än inte av alla i salongen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062