23948sdkhjf

Med Interpack i sikte

Förpackningar, förpackningar, förpackningar. Alla har en åsikt om förpackningar. Oftast handlar det om nedskräpning, hur svårt det är att källsortera eller exempelvis att öppna vissa förpackningar. Åsikter och synpunkter som man som redaktör för Packmarknaden är väl bekant med. Men när man berättar för nya bekanta att att man jobbar med att skriva om förpackningar och förpackningsteknik står de ofta som levande frågetecken. Vad – finns det en sådan tidning? Vad – är det en bransch? Förpackningsindustrin är fortfarande tämligen anonym för det stora flertalet.
Enskilda företag som Stora Enso känner många till, att man håller på med papper, skog och trä, det vet man, men just förpackningar, nej det är det inte så många som har koll på. Nämner man sedan företag som idag har utländskt klingande namn som Smurfit Kappa och DS Smith uteblir responsen helt. Det helsvenska banbrytande förpackningsföretaget ecolean har man heller aldrig hört talas om. (Möjligtvis om personen skulle råka vara bosatt i Helsingborg.) Men Tetra Pak säger de oftast då. Tack och lov – tänker jag! Förpackningar som står på i stort sett allas bord varje dag har lyckats nå genom mediabruset, men så har de också en lång historia med svenska folket.

Men förpackningsbranschen är ju så mycket större än så. Ja, den räknas faktiskt som Sveriges femte största bransch med en omsättning på i runda slängar 70 miljarder kronor och 20 000 anställda. Och förpackningsbranschen svarar för Sveriges största businessmässa, Scanpack i Göteborg, vart tredje år. Många är de förpackningsinnovationer som har tagit sina första staplande steg i Sverige för att sedan utvecklas till internationella förpackningsföretag, Tetra Pak är långt i från ensamt. Nu är det snart dags för Interpack och då kan vi som älskar förpackningar och förpackningsteknik stilla vårt lystmäte. Och träffa många av de företag med svenska rötter som har format dagens förpackningar och packteknik. Å&R Carton, Flextrus, Micvac, ecolean, Stora Enso Packaging, BillerudKorsnäs, Flexlink, Norden Machinery, Scanfill och många fler.

Världens största förpackningsmässa bjuder alltid på spännande nyheter och på många oväntade möten för den som har ett öppet sinne för människor och förpackningar. Jag hoppas vi ses där!

P.S. Precis innan pressläggning kom nyheten att Nordvalls köps upp av den tyska industrikoncernen Possehl Group. Ett bevis på att allt större ekonomiska intressen nu bidrar till strukturrationalisering inom etikettbranschen som fortfarande präglas av många små och medelstora företag. Vi lär enligt initierade bedömare få se flera strukturaffärer på den svenska marknaden inom den närmaste tiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063