Mörare kött och mindre matsvinn

| Av Redaktionen Packmarknaden | Tipsa redaktionen

ICA byter förpackning på stora delar av köttsortimentet för att ge produkterna längre hållbarhet och därmed också bidra till minskat matsvinn. Den nya vakuumförpackningen ger även köttet bättre smak eftersom det fortsätter att möras i förpackningen.

Den nya förpackningen ger köttet ungefär dubbelt så lång hållbarhet jämfört med en traditionell förpackning. Förpackningen har dessutom mindre luft i varje förpackning vilket gör att transporterna kan optimeras ytterligare.

Förpackningen bidrar även till en naturlig mörningsprocess vilket ger köttet bättre smak.

– Att minimera det matsvinn som uppstår i vår egen verksamhet och i hemmen är viktigt. Kött är det livsmedel som generellt sett har störst klimatpåverkan och därför är det mycket positivt att vår nya förpackning nästan fördubblar hållbarheten. Vi hoppas att kunderna kommer att uppskatta våra nya köttförpackningar, inte minst eftersom det kan bidra till minskat matsvinn och ett godare kött. Köttet i de nya förpackningarna smakar som bäst när det närmar sig datummärkningen, säger Maria Smith, miljöchef ICA Sverige.

Mellan 7 och 13 procent av hushållens onödiga matavfall består av kött enligt Naturvårdsverket. Även om till exempel frukt och grönsaker står för en större andel av det onödiga matavfallet så har köttet en betydligt större klimatpåverkan. Ett kg nötkött har ungefär femtio gånger så hög klimatpåverkan än motsvarande mängd rotfrukt så därför ger insatser för minskat köttsvinn en större effekt per kilo produkt. Genom att minska svinnet av kött kan vi minska klimatpåverkan med i genomsnitt 26 kg CO2e /kg* räddat nötkött.

*Koldioxidekvivalenter eller CO2e är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och global uppvärmning. När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid som skulle behöva släppas ut för att ge samma påverkan på klimatet.


Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

PACK POINT NORDIC 2018
Hallå Där Charlotte Breitholtz!

Arla lanserar smaksatt mjölk på burk

EcoFishBox vann Quality Innovation Award

Naviter först att välja Sulapac

Bewi i miljardförvärv

Schur Flexibles Group förvärvar flertal företag

Nyhetsbrev

Print Next 2018

Arkiv

Nytt skärsystem för konturförpackningar

Stora Enso lanserar biobaserat alternativ

Låt näringslivet ta ett större producentansvar - inte mindre

Lexit Groups-mässan har kommit för att stanna

Grafoketts fordonsflotta grönare

Årets stora förpackningskonferens

Ny smörbägare till tyska konsumenter

Svenska Pump förvärvar Capsson

Duni köper förpackningsbolag

Bioplast måste öka i konkurrenskraft

1

Svenska Retursystem inspirerar till hållbara placeringar

Stark rapport från Stora Enso

Ny partner för Holmen

Rösta på din kreativa favorit!

Världspremiär för ny avancerad hybridpress

Är detta årets mest korkade reklamkampanj?

Måste ge tillgång till återvinningsstationer

Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ska återkalla uppsägningen av ett avtal om tillgång till återvinningsstationer med det konkurrerande företaget TMResponsibility. Det har Konkurrensverket beslutat.

Flint Group förvärvar italiensk färgtillverkare

Visutech förstärker organisationen

Metsä Board förstärker förpackningsdesign

PACK POINT NORDIC 2018
PACK POINT NORDIC 18 april 2018

Domino utser ny Global Marketing Director

Bygger kraftfull ÅV-anläggning för EPS

Lidl Sverige bygger ut logistikcenter

Dubbla chanser att vinna för unga designers

Tio kvalitetskontroller i ett enda röntgensystem

Nya utbildningar till Brobygrafiska

Ny VD i Micvac

Miljösmart ångpanna till DS Smith i Värnamo

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.218