Findusfabriken återuppstår i ny skepnad

| Av Redaktionen Packmarknaden | Tipsa redaktionen

Nya företaget Foodhills och Bjuvs kommun ska samarbeta om att etablera livsmedelsproduktion i Findus gamla fabrik.

När nybildade livsmedelsföretaget Foodhills AB i mars meddelade att man skulle etablera sig i Bjuv sa man att Findus gamla anläggning antagligen var för stor för deras verksamhet. Idag torsdag skrev Foodhills en avsiktsförklaring med Bjuvs kommun med målet att tillsammans skapa ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion i den tidigare Findusfabriken.

Enligt Lennart Svensson, regional samordnare på Region Skåne, är samarbetet en fortsättning på innovations- och utvecklingsprojektet Food valley of Bjuv som Findus var med och initierade. I den nya satsningen kommer nu istället Foodhills att ta en värdroll, som tar in andra aktörer för att ha verksamhet i området Foodhills själva planerar att producera frysta livsmedel, där vegetabiliska protein är en av produkterna.

Bakom satsningen på Foodhills står bland annat Backahill. VD Anders Nelson sitter i det nybildade Foodhills styrelse. Backahill ägs av Peabs grundare Erik Paulsson, en av Sveriges rikaste personer med en förmögenhet på cirka sju miljarder kronor. Bakom det nybyggda Fryslagret som byggdes för Findus och invigdes 2015 står Peab och fastighetsföretaget Balder i Stockholm som bildat Fastighets AB Centur för att gemensamt äga byggnaden. Den 6 500 m² stora och 38 meter höga byggnaden kostade 750 miljoner kronor att bygga och driften sköts av holländska Kloosterboer, specialist på att driva lageranläggningar åt företag i livsmedelsindustri. Det finns således ett intresse från Peab-sfären att investeringen i Fryslagret även på sikt bär frukt åt sina ägare.

Om företaget Vegafish kommer att återuppstå är oklart. Vegafish tog hand om näringsrikt vatten från Findusfabriken och använde det för odla jätteräkor i bassänger uppvärmda av restvärme från Findusfabriken. Företaget gick i konkurs i februari i år innan man hann nå fullskalig produktion. Bottenslammet från bassängerna skulle användas som gödsel på ärtåkrarna och på så sätt skapa ett kretslopp.


Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Orkla köper producent av frysta grönsaker

Stora Enso säljer arkningsanläggning

Iggesund får högsta hållbarhetsbetyg

Front Pac tar över Gefle Kartong

Toppmöte i Göteborg

Nytt filmsortiment från Schur Flexibles

Nyhetsbrev

Förnybart i fokus på VM i längdskidor

Arkiv

Redesign av svensk ekologisk vodka

Packdesign utökar med ULMA som partner

Finnvacum expanderar i norr och söder

Två materialåtervinningsmål uppfylldes inte 2016

Under 2016 sattes runt 1,3 miljoner ton förpackningar på den svenska marknaden. Sextionio procent materialåtervanns.

Pris för effektivare dekorteknik

Nytt finskt förpackningsmaterial tar storslam

Xeikon och EFI i strategiskt partnerskap

Fler inkjetpressar från Ricoh

Lasermärkbart för medicinska tillämpningar

Åke Rosén fick Hederspris i SKAPA

Nya metalldetektorer möjliggjorde nysatsning

Firar 20 år i delningsekonomin

Schoeller Allibert förstärker

Lanserar nytt sortiment lastpallar

Wellplast i final i Plastovationer

Bättre med mindre för miljön

Microsoft för intelligenta förpackningar

Guld till svensk målarburk

Börjar leverera visionssystem

Coop öppnar obemannade butiker

Trä för lyxiga förpackningar

Axfood gör fortsatta förpackningsändringar

Volati förvärvar T-Emballage

Redo för serialisering

Järnas mjölkförpackningar vann Svenska Designpriset

Eson Pac investerar för ökad kapacitet

EU försenar återvinningen av plast

Förpackningsgillet delade ut stipendie

Dags för FEFCO i Wien

Sänd till en kollega

0.128